Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Gezamenlijk persbericht van de provincies Fryslân en Groningen

Nummer: 126 JA
Datum: 25 mei 2004

Kunst langs de vaarweg Lemmer-Delfzijl

"W O O R D E N S T R O O M"

In het kader van het Masterplan Vormgeving vaarweg Lemmer-Delfzijl hebben de colleges van GS van Groningen en Fryslân onder de titel "Woordenstroom" een kunstproject laten ontwikkelen, waarin taal een centrale rol speelt. Uit het plan van aanpak blijkt, dat het gaat om een project waarbij tussen de zomer van 2004 en 2006 in totaal 13 taalkunst-projecten langs de vaarweg worden gerealiseerd. Dit moet resulteren in 13 semi-permanente en permanente kunstwerken waarin via het medium taal aandacht wordt gevestigd op de diverse aspecten van de waterweg. De colleges hebben besloten voor 2004 elk E 25.000,--- beschikbaar te stellen voor de start van dit project. Verder zullen voor de financiering diverse fondsen worden benaderd. Totale kosten bedragen E 500.000,--.

Kunst langs de vaarweg
Gedurende de komende twee jaar zullen 13 taalkunstprojecten langs het traject van de vaarweg verrijzen. Dit kunnen zowel semi-permanente als permanente kunstwerken worden waarin via het medium taal aandacht wordt gevestigd op de diverse aspecten van de waterweg. Taal, beeld (typografie) en landschap worden daarbij tot een aansprekend geheel gebracht. Om het beeld van een ononderbroken stroom te benadrukken zullen de werken vanaf één van de entrees tot het eind van de vaarweg, elkaar volgens een lineair principe, in tijd en ruimte opvolgen. De respectievelijke projecten worden ontworpen en uitgevoerd door 13 koppels, geformeerd uit enerzijds typografen/kunstenaars en anderzijds uit dichters/schrijvers (zie deelnemerslijst hieronder).

Planning en afsluitende manifestatie
De komende periode zullen grondeigenaren en andere betrokkenen geïnformeerd worden. Er wordt een inhoudelijk logboek bijgehouden en bovendien wordt er periodiek een scheepsjournaal uitgegeven (gekoppeld aan website), waar gebruikers van de vaarweg, toeristen/recreanten, bewoners en kinderen en jongeren aan deel kunnen nemen. Rond de zomer van 2006 moeten volgens planning alle geplande werken zijn voltooid en zal er een afsluitende manifestatie worden georganiseerd, met als doel de samenhangende context waarin de onderscheiden projecten zijn gerealiseerd te benadrukken. Bij deze gelegenheid zullen een documentaire-project en routekaart verschijnen waarin het totale project in woord en beeld wordt toegelicht.

Masterplan Vormgeving vaarweg Lemmer-Delfzijl
Op de vaarweg tussen Lemmer en Delfzijl worden verbeteringswerken aangebracht, de vaarweg wordt verbreed en verdiept en de doorvaarhoogte van bruggen wordt vergroot. Het project is bedoeld om: het goederenvervoer over water te bevorderen, het autonet te kunnen ontlasten, de (noordelijke) economie te stimuleren en minder milieubelastend vervoer te bevorderen. Er is een toekomstvisie ontwikkeld ten aanzien van de landschappen en de ontwikkeling ervan. Het Masterplan Vormgeving is ontwikkeld in opdracht van de provincies Groningen en Fryslân en Rijkswaterstaat directie Noord-Nederland. Voor meer informatie zie ook de website www.lemmerdelfzijl.nl

Relatie Masterplan - Kunstplan
De vaarweg Lemmer-Delfzijl maakt deel uit van de hoofdvaarweg Amsterdam-Delfzijl en is een belangrijke schakel in het Europees vaarwegennet. Haar rol voor de aan- en/of afvoer van goederen is ook voor de regio van grote betekenis. Veel bedrijventerreinen liggen direct aan de vaarweg of aan een zijtak daarvan. De vaarweg Lemmer-Delfzijl is in totaal 118 km lang en bestaat uit drie kanalen: Het prinses Margrietkanaal (35 km), het Van Starkenborgh-kanaal (27 km) en het Eemskanaal (26 km). In het Masterplan worden de verbeteringswerken aan de vaarweg zo aangebracht dat het landschappelijke beeld van het kanaal en zijn onmiddellijke omgeving zo veel mogelijk in tact wordt gehouden. De bruggen met hun royale overspanning zijn zo ontworpen dat het oeverlandschap niet wordt aangetast en de visuele continuïteit van de vaarweg gewaarborgd blijft. Deze ontwerpvisie is de onderlegger geweest voor de ontwikkeling van het kunstproject, waarin wordt gestreefd om met subtiele, nauwelijks tastbare middelen de beleving van de vaarweg en het omliggende landschap te intensiveren. Daarbij is de aandacht niet alleen gericht op de directe, zintuiglijke ervaring van het betreffende gebied, maar ook op de cultuurhistorische reflectie erop.

Deelnemerslijst:

1. Wigger Bierma/Tonnus Oosterhof

2. Marten Jongema/K.Schippers

3. Karel Martens/Kees 't Hart

4. René Knip/Tsead Bruinja

5. Jan van Toorn/Willem van Toorn

6. George Moormann/Thomas Widdershoven (Thonik)
7. Roger Willems/Marije Langelaar/Mark Manders
8. Irma Boom/Martin Reints

9. Vanessa van Dam /Sjaak Langenberg

10. Erwin Adema/Benne van der Velde

11. Peter de Kan/Bart FM. Droog

12. Gertjan Slagter/Albertina Soepboer

13. Regina Verhagen/Gerrit Krol

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u ook contact opnemen met: Agnes Delstra, Provincie Groningen, Afdeling Communicatie en Kabinet, 050 - 3164324.


---- --