Gemeente Barendrecht

LS,

Bijgaand stuur ik u een aangepaste versie van het gisteren verzonden persbericht over de Barendrechtse raadsvergadering. De aanpassing heeft betrekking op de alinea met de kop 'motie luchtkwaliteit'. U wordt verzocht de gisteren ontvangen versie als niet verzonden te beschouwen. Excuus voor het ongemak.

Belangrijkste punten Barendrechtse gemeenteraad

Groen licht voor oprichting 56 recreatiechalets aan Oude Maas

BARENDRECHT (dinsdag 25 mei 2004) * Een meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteravond in met het opstarten van een inspraakprocedure voor de realisatie van 56 recreatiechalets op Camping De Oude Maas. Een amendement van de VVD inzake collectieve sluiting van het terrein en de recreatiechalets gedurende 1 maand per kalenderjaar werd in meerderheid door de raad aangenomen. Het bouwplan voor de realisatie van de 56 chalets wordt binnenkort twee weken ter inzage gelegd in het gemeentehuis. Als inspraakreacties uitblijven, kan vervolgens een vrijstellingsprocedure (artikel 19) worden opgestart voor de uitvoering van fase 1 van het ontwikkelingsplan, namelijk de oprichting van 56 chalets.

In december eiste een meerderheid van de Barendrechtse gemeenteraad een onderzoek naar de gevolgde procedure bij de herstructureringsplannen voor Camping De Oude Maas en Marina Barendrecht. De opdracht werd neergelegd bij de Commissie van Onderzoek. Doel van het onderzoek is meer helderheid te verschaffen over de privatisering van de camping en over de gevolgde procedure bij de plannen voor 56 recreatiechalets waarvan de eerste vier er reeds staan. De afronding van het onderzoek vindt waarschijnlijk na de zomervakantie plaats. De commissie van onderzoek heeft half april echter een brief naar gemeenteraad gestuurd om besluitvorming over oprichting van fase 1 voor afronding van het onderzoek in behandeling te nemen. Reden hiervan is dat het onderzoek geen aanleiding geeft om de plannen in geheel stil te leggen. Om onnodige vertraging inzake de besluitvorming te voorkomen, is het bouwplan voor de oprichting van 56 reacreatiechalets gisteravond in de raad behandeld.

Motie luchtkwaliteit
Een door GroenLinks ingediende motie over het terugbrengen van de maximumsnelheid op de rijkswegen A29 en A15 tot 80 km/u kon niet rekenen op steun van een meerderheid van de raad. GroenLinks stelde in de motie dat door het terugbrengen van de maximumsnelheid de luchtvervuiling terug kan worden gedrongen. Op basis van de gegevens van de motie gaf een meerderheid van de raad aan om voor een juiste beoordeling van de motie eerst te willen beschikken over uitgebreidere en concretere informatie.

Sport-, cultuur- en educatiefonds
Gisteravond stemde de raad in met een nieuwe verordening van het sport-, cultuur- en educatiefonds. Hiermee wil de gemeente bevorderen dat gezinnen met een inkomen op het minimumniveau deel kunnen nemen aan niet-eenmalige activiteiten op het gebied van sport, cultuur en educatie. Barendrecht kent overigens al sinds 1993 een dergelijke verordening. Nieuw in deze verordening is de mogelijkheid om een tegemoetkoming te krijgen in de kosten voor een abonnement op een dagblad. Verder blijft het mogelijk om een tegemoetkoming te krijgen in de kosten van een basisabonnement van de gemeenschapsbibliotheek Barendrecht en kan een tegemoetkoming worden toegekend in de kosten verbonden aan niet-eenmalige activiteiten op het gebied van sport, cultuur en/of educatie. Voor een tegemoetkoming uit het sport- cultuur- en educatiefonds komen in aanmerking; gezinnen die ten minste een half jaar ingeschreven staan in het persoonsregister van de gemeente Barendrecht en ook daadwerkelijk in Barendrecht verblijf houden en waarvan het gezinsinkomen niet hoger is dan 110% van de geldende bijstandsnorm en waarvan het vermogen niet hoger is dan in de Wet werk en bijstand is vermeld.

Informatie- en automatiseringsplan 2004-2006
Verder stemde de raad in met het I&A-plan 2004-2006. In het beleidsplan worden de lijnen uitgezet voor de komende jaren. Kortweg komt het plan erop neer dat wat goed gaat op het huidige niveau gehandhaafd moet worden. Daar waar de informatievoorziening en automatisering verbeterd kan worden, worden investeringen gedaan. Het plan is ingericht naar de huidige financiële Barendrechtse situatie en daar is ook het ambitieniveau op afgestemd. Belangrijkste doelstellingen zijn het wegwerken van achterstanden in geografische informatie en de invoering van een datadistributiesysteem. Met een datadistributiesysteem kunnen de gemeentelijk systemen nog meer van dezelfde gegevens gebruik gaan maken waardoor dubbelingen en fouten voorkomen kunnen worden. Dit alles past binnen het streven van de gemeente om efficiënter met beschikbare gegevens om te gaan. Daarnaast is het de bedoeling dat er een documentinformatiesysteem (DIS) komt, teneinde interne en externe post- en documentstromen beter te beheersen en te bewaken.

Marcel van Beusekom
Bureau Communicatie Gemeente Barendrecht
tel: 0180 - 698 246
mob: 06 - 52 35 06 25
fax: 0180 - 698 399
email: m.van.beusekom@barendrecht.nl