Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Veiligheidsbeleid

AfdelingConflictpreventie, Vredesopraties, Militaire en Civiele Samenwerking

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 25 mei 2004

Behandeld


- DVB


Kenmerk


- DVB/CV-178/04

Telefoon


- 070 3485240


Blad


- 1/3

Fax


- 070 3485684


Bijlage(n)


- 1


-

Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Koendersover mishandeling Iraakse gevangenen.


-

- Mede namens de minister van Defensie, bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door- het lid Koenders- over de mishandeling Iraakse gevangenen.- Deze vragen werden ingezonden op 12 mei 2004 - met kenmerk- 2030414070.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van het lid Koenders (PvdA) over de mishandeling van gevangenen in Irak.

Vraag 1
Welk oordeel hebt u over de foto's, waarin mishandelde en vernederde gevangenen in Irak te zien zijn? 1) Hoe verklaart u deze misstanden?

Vraag 2
Op welke wijze en wanneer zult u de handelwijze van de Amerikaanse en Engelse militairen publiekelijk en scherp veroordelen?

Vraag 4
Welke contacten heeft u over de situatie van Iraakse gevangenen gehad met de Amerikaanse en Britse autoriteiten van de bezettingsmacht?

Antwoord
De foto's tonen schokkende en gruwelijke beelden. De Amerikaanse autoriteiten hebben de zaak in onderzoek. Tijdens een gesprek met mijn Amerikaanse ambtgenoot Powell op 11 mei jl. heb ik mijn ernstige zorg uitgesproken over de behandeling van Irakezen in Iraakse gevangenissen.

Vraag 3
Op welk moment was u op de hoogte van misstanden in gevangenissen voor Irakezen en welke rol heeft daarbij informatie van het Rode Kruis gespeeld?

Antwoord
Op het moment dat berichten over misstanden in Iraakse gevangenissen in de media kwamen.

Vraag 5
Welke maatregelen zijn genomen om de inbewaringstelling van door Nederlanders gearresteerde Irakezen correct te doen verlopen?-

Vraag 6
Zijn of worden door de Nederlandse troepen gevangenen aan de Britse en Amerikaanse bezettingsmacht overgedragen? Zo ja, wat is nu de situatie van deze gevangenen?

Vraag 7
Hoe kunt u verzekeren dat de overdracht van Iraakse verdachten aan de bezettingsmacht voldoet aan de Geneefse Conventies? Welke maatregelen neemt u daarvoor? Bent u bereid de overdracht van gevangenen te stoppen totdat de behandeling volgens de Geneefse Conventies is verzekerd?

Antwoord
Moge verwijzen naar de antwoorden op de vragen van het lid Karimi (nr 2030414020, d.d. 7 mei 2004), die u vandaag zijn toegegaan.

===