Gemeente Breda

Persberichten

25-05-2004

College verheugd over keuze Abbott voor Breda

Megafarmaceut uit Chicago vestigt distributiecentrum in Breda

Het college van burgemeester en wethouders van Breda is zeer verheugd over de voorgenomen vestiging van farmaceut Abbott uit Chicago. Afgelopen week zijn de handtekeningen gezet voor de verkoop van 4,5 hectare grond op bedrijventerrein Hoogeind in Breda. Abbott Laboratories is een bedrijf met vestigingen in 130 landen en zo'n 75.000 werknemers. In Breda komt het distributiecentrum voor Noord en Midden Europa dat naar verwachting in 2006 in bedrijf gaat. "Met Abbott halen we niet alleen een grote werkgever met een high-tech product binnen, maar ook de economische impuls die dit bedrijf kan geven aan Breda en de regio is voor ons van groot belang. Ook is het een signaal voor andere investeerders dat Breda een prima vestigingslocatie is", zegt André Adank, wethouder van economische zaken.

Abbott Laboratories
Over de grondverkoop en de vestiging van Abbott is twee jaar intensief overleg gevoerd en onderhandeld. Het resultaat is de moeite waard: Abbott is wereldwijd één van de grootste spelers op de markt van farmaceutische producten en kiest Breda nu als hoofdzetel voor haar distributieactiviteiten in Noord en Midden Europa. De omzet van het bedrijf is wereldwijd 19,7 miljard dollar en het hoofdkantoor is gevestigd in Chicago. Abbott doet onderzoek, en produceert medicijnen en hormonen bijvoorbeeld voor bestrijding van allergieën, kanker, reuma en pijn. Maar ook produceert het aidsremmers en aanvullende voedingsstoffen voor patiënten.

Vestiging in Breda
Om een aantal redenen is Breda als vestigingslocatie voor Abbott uit de bus gekomen. Zo ligt Breda op een kruispunt van vier snelwegen waardoor er zowel een goede Noord Zuid als een Oost West verbinding is. In 2006/2007 gaat bovendien de shuttletrein op het Hoge Snelheid traject rijden waardoor Midden en Zuid Europa sneller bereikbaar zijn. Daarnaast is de ligging van Breda tussen de twee wereldhavens Rotterdam en Antwerpen in en tussen twee internationale luchthavens (Schiphol en Zaventem) een belangrijke vestigingsfactor voor Abbott. Ook was de locatie op Hoogeind voor Abbott cruciaal, pal aan de A27 net als de aanwezigheid in Breda van een dubbele back-bone, de hoofdkabel voor dataverkeer. Voor de Amerikanen is het voorts van belang dat in Breda voldoende arbeidskrachten beschikbaar zijn, er goede onderwijsinstellingen zijn en het leefklimaat zeer aantrekkelijk is.

Economische impuls
Breda verwacht dat de komst van Abbott een grote economische impuls zal geven aan Breda en de regio. Het distributiecentrum zorgt voor ongeveer 100 directe arbeidsplaatsen maar ook de afgeleide werkgelegenheid van een bedrijf van deze omvang is groot. Met name toeleverende bedrijven als uitzendbureaus, transportbedrijven, beveiligingsdiensten, schoonmaakbedrijven en hotels, restaurants en middenstand zullen hiervan profiteren. De komst van Abbott Laboratories is bovendien een visitekaartje voor de stad om andere investeerders aan te trekken. Abbott heeft een zeer kritische en uitvoerige locatiestudie gedaan hetgeen de gunstige vestigingsfactoren van Breda onderstreept.
Breda ontwikkelt zich steeds meer als stad voor schone, high-tech producten. Met Abbott is de farmaceutische industrie in Breda naast Amgen en Leopharma goed vertegenwoordigd en wordt ook de Amerikaanse aanwezigheid in Breda vergroot: Breda heeft inmiddels zo'n 45 Amerikaanse bedrijven binnen haar stadsgrenzen die samen zorgen voor 3000 arbeidsplaatsen. Van alle buitenlandse vestigingen is het aandeel van de Amerikanen het grootst en hebben zij ook de meeste uitbreidingsinvesteringen gedaan. Daarmee vormen de Amerikanen een constante factor voor de lokale en regionale economie en realiseren ze nog steeds groei, ook in economisch mindere tijden.

Breda, 25 mei 2004