College Bescherming Persoonsgegevens


25 mei 2004

Europese prijs voor beste privacyvoorzieningen bij publieke dienstverlening

De privacytoezichthouder van Madrid (Data Protection Agency of the Community of Madrid) kent dit jaar voor het eerst de `Prize to data protection best practices in European public services' toe aan een overheidsinstelling in de Europese Unie. De Spaanse toezichthouder wil hiermee de bewustwording van privacy en de toepassing rond privacybeschermende maatregelen stimuleren.

De inzet van ICT in organisaties maakt het veel makkelijker om gegevens te verzamelen, op te slaan en uit te wisselen. De bescherming van gegevens bij dit groeiend aantal mogelijkheden is daarbij cruciaal. De EU privacyrichtlijn schrijft voor dat bij verwerkingen van persoonsgegevens ook passende beveiligingsmaatregelen worden genomen, zoals de inzet van Privacy-Enhancing Technologies of Privacy Incorporated Software Agents.

Inschrijvingen voor de Prize to data protection best practices in European public services moeten voor 5 september 2004 worden gedaan. Inschrijvingen zullen worden beoordeeld door een professionele jury. Bij de beoordeling van de inschrijvingen wordt gelet op de volgende criteria:

Verbetering van de kwaliteit van persoonsgegevens
* Het ontwerp van een efficiënt informatiesysteem voor burgers
* Het bekend maken van procedures bij de burger om toestemming te verkrijgen voor de verwerking van persoonsgegevens
* De mogelijkheid voor de burger om op een eenvoudige wijze zijn rechten uit te oefenen

De overheidsinstelling die de prijs wint zal een certificaat ontvangen en mag in de externe communicatie gedurende drie jaar naar deze prijs verwijzen.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.
Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.