Gemeente Maassluis

Persberichten

25-5-2004

Schriftelijke vragen D66 over woningbouw

De fractie van D66 in de Maassluise gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de woningbouw in de stadsregio en met name in Maassluis. De vragen zijn als volgt:

De Stadsregio vindt dat met de uitzondering van Maassluis, Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam er meer sociale woningbouw in de gemeenten in de Stadsregio moet komen. Het percentage moet flink omhoog. Het plan van het dagelijks bestuur van de Stadsregio is een onderdeel van een voorstel om de concrete invulling van de regionale solidariteit bij de opvang en verdeling van typische grootstedelijke problemen zoals verpaupering, werkloosheid, veiligheid en vervuiling. Het komt er op neer dat de gemeenten met weinig problemen meer inwoners met lagere inkomens moeten gaan huisvesten.

De verdeling moet bereikt worden met betere spreiding van de voorraad goedkope woningbouw. De gemeenten die te veel sociale woningbouw hebben zoals Maassluis kunnen dan een deel van hun goedkope woningbouw slopen en vervangen door middeldure en dure woningen, zoals reeds in Maassluis bij de Burgemeesterswijk gebeurt.

De Stadsregio stelt dat de Waterweg gemeenten waar Maassluis toe behoort een enorme voorraad goedkope woningbouw hebben. Hierdoor zijn sommige wijken het afvoerputje van de regio geworden.

De gemeenten worden in 3 categorieën ingedeeld waarmee ze met hun nieuwbouwplannen van 2005 tot 2010 rekening moeten houden. Maassluis is ingedeeld in categorie 1, waarbij maximaal 20% sociale woningbouw deel uit mag maken van het nieuwbouwprogramma terwijl er flink werk gemaakt moet worden aan de verkoop van sociale huurwoningen en de sloop hiervan.

Naar aanleiding hiervan heeft D66 de volgende vragen.

Vraag 1
Onderschrijft u het beleid van de Stadsregio dat in de Waterwegsteden, waar Maassluis toe behoort, minder sociale woningbouw en in de niet Waterwegsteden meer sociale woningbouw moet worden gerealiseerd om zo de stedelijke problemen op te lossen en er meer solidariteit ontstaat tussen de regio gemeenten. Zo ja waarom?

Vraag 2
Vindt u ook dat het collegeprogramma van de VVD, CDA en de PvdA niet voldoet aan het uitgangspunt gesteld in het voorstel van het dagelijks bestuur van de Stadsregio en hier spoedig bijstelling in moet plaatsvinden omdat in dit programma nu wordt uitgegaan van de bouw van een percentage van 33% goedkope huur en koop woningen.

Vraag 3
Het dagelijks bestuur van de Stadsregio komt binnenkort over dit onderwerp met het college praten. Wat is uw standpunt dat u aan de stadsregio gaat verkondigen en welke rol speelt de burgemeester enerzijds als portefeuillehouder en lid van het dagelijks bestuur van de Stadsregio en anderzijds als voorzitter van het Maassluise college en raad hierin.

Vraag 4
Vindt u het nog verantwoord, gezien de visie van de Stadsregio, dat op het Balkon circa 30% sociale en goedkope woningbouw wordt gerealiseerd mede in verband met het feit dat in het rapport Herstructurering Rechter Maasoever wordt vermeld dat in een gebied met een relatieve hoge milieubelasting het percentage sociale woningbouw zo beperkt mogelijk moet blijven om te voorkomen dat mensen via woningtoewijzing onvrijwillig in een situatie terechtkomen met een relatief hoge milieubelasting? Zo ja. Waarom?

Vraag 5
De Stadsregio is van plan om die gemeenten die meer sociale woningbouw gaan realiseren een subsidie hiervoor te geven. Geldt dit ook voor die gemeenten, zoals Maassluis die woningen gaan slopen om een betere opbouw van hun woningbestand te krijgen? Zo nee waarom niet?

Vraag 6
Vindt u dat de Stadsregio systematiek ook moet gelden voor de ons omringende steden zoals de gemeente Midden Delfland en Westland ? Vinden hierover gesprekken plaats met de regio Haaglanden ?

Bent u met ons van mening dat er eigenlijk een landelijk beleid moet zijn en bent u van plan om druk uit te oefenen zodat dit gerealiseerd wordt.

Het college zal de vragen van de fractie van D66 zo spoedig mogelijk beantwoorden.