Ingezonden persbericht

Utrecht, 25 mei 2004
Referentie: F01-1/770/AtH

Persbericht

WMO bedreigt verstandelijk gehandicapten

Recht op zorg onder druk

De Federatie van Ouderverenigingen is ernstig bezorgd over de gevolgen van Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voor mensen met verstandelijke beperkingen. Mensen zullen hun recht op aanspraak op zorg of ondersteuning verliezen. In haar brief aan de Tweede Kamer stelt de FvO dan ook voor om mensen met een verstandelijke handicap buiten de WMO te houden.

Het kabinet werkt aan een ander stelsel voor langdurige zorg. De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) brengt de lichtere vormen van zorg onder bij de gemeenten. Via de AWBZ wordt straks alleen de zwaardere zorg geregeld.

Onder het motto 'Gewoon waar mogelijk en speciaal waar nodig' is de FvO voor vermaatschappelijking en inclusie van mensen met verstandelijke beperkingen. De FvO pleit voor behoud van het AWBZ-pakket voor mensen met verstandelijke beperkingen en is tegen afbraak van voorzieningen en ondersteuning.

De FvO schetst in haar brief aan de leden van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid de vele problemen die ontstaan als de huidige voorstellen voor de WMO realiteit worden. Enkele voorbeelden:

· Ouders van verstandelijk gehandicapten kregen van de rechter te horen dat er een recht op AWBZ-zorg bestaat. Met de WMO verdwijnt dit recht op zorg. Hiervoor in de plaats komt een niet onafhankelijke indicatiestelling door de gemeente die zelf die ondersteuning moet gaan leveren.

· Veel mensen met verstandelijke beperkingen leven nu al op armoede- of bijstandsniveau. Door de WMO komt ook de zorg en ondersteuning waarvan zij levenslang gebruik maken op een minimumniveau of daaronder. Het gevaar van vereenzaming en verwaarlozing dreigt. Dit is toch niet de bedoeling van vermaatschappelijking van de zorg?

· Ouders en familie blijven hun hele leven betrokken bij mensen met verstandelijke beperkingen. Zij doen pas een beroep op ondersteuning als ze tegen hun eigen grenzen aanlopen. Voor hen is het schrijnend dat de WMO wordt ingezet als middel tegen overconsumptie en er een beroep wordt gedaan op meer eigen verantwoordelijkheid.

· Mensen moeten zelf kunnen kiezen wanneer, door wie en op welke wijze ze hulp willen ontvangen. In de WMO wordt het aan de gemeenten overgelaten om te beslissen of wel of geen PGB aangeboden wordt. Rechtsonzekerheid en rechtsongelijkheid zijn het gevolg.

De Federatie van Ouderverenigingen roept daarom in haar brief de Kamerleden op rekening te houden met de bijzondere positie van mensen met een verstandelijke handicap en zo nodig mensen met verstandelijke beperkingen buiten de WMO te houden.

___
Noot voor de redactie,