Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


25 mei 2004


.

Gezamenlijk persverklaring van

Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland, district Achterhoek


Openbaar Ministerie, arrondissementsparket Zutphen


Op zondagmiddag 14.35 uur kwam bij de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland een melding binnen van de ontvoering van een 13-jarig meisje bij Rekken. In het Duitse Ahaus had zich een soortgelijk incident voorgedaan, maar hierbij wisten de twee betrokken meisjes te ontkomen. In de Nederlandse zaak was er één 13-jarige ooggetuige, die slechts een summier signalement van de verdachte en de auto kon geven.


De eerste acties die onmiddellijk na de melding zijn ondernomen waren een buurtonderzoek, een zoektocht met een helikopter en - ook via de media - het vinden van getuigen. Vijftig mensen van de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland, Twente, IJsselland en het KLPD hebben aan het onderzoek gewerkt.
Bij alle acties stond de veiligheid van het meisje centraal en vervolgens het aanhouden van de verdachte.
Op maandagochtend kwam - mede dankzij de vele honderden tips - de verdachte in beeld. Op maandagavond 24 mei kon de Duitse politie de verdachte lokaliseren. Na urenlang onderhandelen kon de verdachte in de loop van de nacht worden aangehouden.


Het meisje is seksueel misbruikt, maar of dat misbruik in Nederland of Duitsland heeft plaatsgevonden is nog niet duidelijk. De verdachte is een 37-jarige man die verbleef in de Utrechtse TBS-kliniek Flevo Future. Hij keerde op 11 mei niet terug van onbegeleid verlof.


De verdachte wordt morgen voorgeleid voor het Duitse OM in Münster, op verdenking van de poging tot ontvoering van twee Duitse meisjes en ontvoering en seksueel misbruik van het Nederlandse meisje. Het Duitse en Nederlandse OM overleggen over een eventuele uitlevering.


-------------


Noot voor de redactie/