Vlaamse overheid

Renaat LANDUYT, minister vice-president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, ontkent dat de uitvoering van de "sluitende begeleidingsaanpak voor werkzoekenden", zoals in De Standaard van vandaag werd gesteld, is uitgesteld. De voorziene 33 miljoen is niet geblokkeerd maar in tegendeel wel besteed.

Op 5 maart jl. werd het actieplan "sluitende begeleidingsaanpak voor werkzoekenden" goedgekeurd in de Vlaamse regering. Het legt de krijtlijnen vast voor een intensieve begeleiding van alle werkzoekenden. Op 19 maart jl. werd door de Vlaamse regering het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat, de gewesten en gemeenschappen over de actieve begeleiding en opvolging van werkzoekenden goedgekeurd. Op 23 april werd door de Vlaamse regering de bijhorende begroting goedgekeurd. Een eerste schijf van 26 miljoen euro werd met deze beslissing overgeheveld naar de VDAB.

In navolging van de beslissingen van de Vlaamse regering wordt momenteel door de VDAB volop uitvoering gegeven aan dit Vlaamse begeleidingsplan. Zowel op het vlak van de begeleiding van de kortdurige werkzoekenden (preventieve aanpak) als op het vlak van de begeleiding van de langdurige werkzoekenden (curatieve aanpak) werden de afgelopen 3 maanden concrete acties ondernomen en kunnen ook reeds de eerste resultaten voorgelegd worden.

Eerst is er de sluitende preventieve aanpak voor de kortdurige werkzoekenden. Deze begeleiding is op kruissnelheid 100% sluitend en wordt volledig uitgevoerd door VDAB. Het betreft de begeleiding van de groep werkzoekenden die tussen de 3 en 12 maanden werkzoekend zijn. Door ervaring met het begeleidingsplan en de Job- kaart werd er vastgesteld dat laaggeschoolden een sterkere behoefte hebben aan een face-to-face begeleiding en ze zullen daarom vlugger gecontacteerd worden. Voor hooggeschoolden wordt eerder geopteerd voor een telefonisch screeningscontact. Daarnaast kunnen zij gebruik maken van de zelfinschrijvings- en zelfbedieningsinstrumenten om hun zoektocht naar werk te ondersteunen. Zo kan er meer energie gestopt worden bij de werkzoekenden die echt nood hebben aan een persoonlijk contact met de trajectbegeleiders.

Deze telefonische screening start op 1 juni 2004. De eerste maand zullen 5.000 à 6.000 werkzoekenden telefonisch bereikt worden. Om deze taak te kunnen opnemen werd de afgelopen maanden een uitbreiding en deconcentratie gerealiseerd van de Service-lijn van VDAB en werden scenario's voor telefonische screening ontwikkeld. De "Servicelijn West", met 30 extra personeelsleden is vanaf 1 juni 2004 actief en is gevestigd in Roeselare, Guido Gezellelaan 7. De "Servicelijn Oost" is gevestigd in de Thonissenlaan 18 in Hasselt, en is vanaf 1 september operationeel met een bijkomende groei van 30 personeelsleden. Hiertoe lopen momenteel aanwervingen.

Voor de kortdurig werkzoekenden werd ook een instrument ontwikkeld van "automatische vacaturematching". Dit betekent dat een werkzoekende op basis van zijn profiel, automatisch via de VDAB aangepaste vacatures krijgt overgemaakt (per brief of per mail). Deze automatische vacaturematching gebeurt voor alle werkzoekenden bij hun inschrijving in de lokale werkwinkel sinds 1 maart. Sinds 4 mei wordt ook een ruimer systeem getest in de regio's Vilvoorde en Oostende. Daar krijgen alle werkzoekenden wekelijks de geschikte vacatures. Reeds 2.838 werkzoekenden hebben zo via e-mail vacatures ontvangen. 9.325 werkzoekenden hebben een brief met vacatures gekregen. Na evaluatie wordt dit systeem veralgemeend over heel Vlaanderen.

Daarnaast werd de afgelopen maanden ook werk gemaakt van de curatieve aanpak. Alle langdurige werkzoekenden worden in functie van hun leeftijd sinds 1 maart stelselmatig uitgenodigd. VDAB is verantwoordelijk voor de screening, intake en trajectbepaling van deze doelgroep. Indien blijkt dat de werkzoekende bemiddelbaar is zonder extra opleidingsacties, krijgt de betrokkene gedurende 6 maanden systematisch een jobaanbieding via zijn trajectbegeleider.

Wanneer de betrokkene ver van de arbeidsmarkt staat, maar mits extra begeleiding- en opleidingsacties terug kansen heeft op de arbeidsmarkt, volgt een intensief en uitgebreid traject. Sinds 1 maart wordt de eerste reeks langdurig werkzoekenden opgeroepen, nl. de jongeren die nog geen 30 jaar zijn. Zij worden via het systeem van "oriëntatiecentrum" systematisch uitgenodigd door de VDAB voor een persoonlijke begeleiding en samen met hen wordt een traject naar werk uitgestippeld. In dit traject kan beroepsopleiding, persoonsgerichte vorming, sollicitatietraining en/of begeleiding op de werkvloer zitten. Na deze oriëntatieweek, stelt de werkzoekende een concreet actieplan op met een realistisch jobdoelwit. Dit resulteert in het ondertekenen van een
trajectovereenkomst met stappen naar tewerkstelling en een duidelijke tijdslijn. 1.043 langdurige werkzoekenden werden uitgenodigd en 905 onder hen zitten in een individueel traject.

Voor de hierboven vermelde doelgroep worden ook extra doorstromingsmogelijkheden voorzien. Zo komen er 3000 extra opleidingen en 800 werkervaringsplaatsen bij over heel Vlaanderen.

Na dit alles heeft Renaat Landuyt een bijkomend voorstel geformuleerd aan de sociale partners. De VDAB kan - ondanks bijkomend personeel - niet alles zelf doen en er werd afgesproken om ook andere organisaties (zowel non- profit als profit) te laten meewerken.
Aan de sociale partners werd enerzijds voorgesteld om de begeleiding van oudere werknemers mede te laten gebeuren via de inzet van de bijblijfconsulenten van de vakbonden en via jobkanaal van Voka.

Anderzijds werd aan het beheerscomité van de vdab - dus aan dezelfde sociale partners - een studie voorgelegd over de wijze waarop met privé-partners zou kunnen worden samengewerkt. Over de wijze waarop de vdab bepaalde taken zou kunnen uitbesteden aan andere organisaties is er onenigheid. Voka, als woordvoerder van de uitzendsector, wil van de gelegenheid gebruik maken om opnieuw het debat te voeren rond de splitsing en privatisering van de vdab. Het abvv, het acv en Landuyt verzetten zich daartegen (uitbesteden is geen uitkleden).

Omdat het beheerscomité niet tot een beslissing kwam, vroegen de sociale partners overleg met de Vlaamse regering. Op dit overleg van 24.05.04 werd afgesproken dat de sociale partners binnen het beheerscomité hun verantwoordelijkheid moeten opnemen.

Minister Landuyt zal er over waken dat de 'sluitende aanpak' verder wordt uitgevoerd, hopelijk in samenwerking met die organisaties die ervoor klaar zijn. De vdab heeft reeds ervaring in het uitbesteden van taken. Wie klaar is om samen te werken, is welkom.

info : 0475 70 33 79


---