Ingezonden persbericht


***************

* PERSBERICHT *
***************

Werkloosheid hoogopgeleide starters blijft laag

Anderhalf jaar na afstuderen zitten slechts 3 procent van de hbo'ers en 4 procent van de academici zonder baan

Door

De arbeidsmarkt voor hoogopgeleide starters is vergeleken met andere schoolverlaters gunstig, ondanks de recessie. Slechts 3 procent van de hbo'ers en 4 procent van de academici die afstudeerden in 2001 en 2002 zitten nu zonder werk. Hoewel de werkloosheid meevalt, hebben hoogopgeleide starters ook last van de stagnerende economie. Ze zoeken weer even lang naar een baan op afstudeerniveau als de lichting van het jaar 1999, toen de economie overigens nog snel groeide. Ook de startsalarissen zijn terug op het niveau van 1999. Sinds 2002 zijn hoogopgeleide starters 10 procent minder gaan verdienen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Studie en Werk van het weekblad Elsevier en de Stichting voor Economisch Onderzoek der Universiteit van Amsterdam (SEO). Het onderzoek onder 8.955 afgestudeerden verschijnt deze week in Elsevier Thema Carrière.

Academici doen er gemiddeld vijf maanden over om een baan op het eigen afstudeerniveau te vinden, hbo'ers 3,6 maanden. Tussen gediplomeerden bestaan grote verschillen, afhankelijk van de opleiding. Bij de hbo'ers vonden afgestudeerden logopedie, fysiotherapie, bouwkunde en werktuigbouwkunde het snelst een baan. De acteurs en musici zochten het langst. Bij de academici vonden tandartsen, geneeskundigen, farmacie, notarieel recht en fiscale economie het snelst een baan, binnen twee à drie maanden. Afgestudeerden in de letteren en sociale wetenschappen hebben het moeilijker, zij zoeken soms tot tien maanden naar een baan op academisch niveau. Cultureel antropologen doen daar zelfs 21 maanden over.

Starters met een universitaire opleiding verdienen netto gemiddeld 1.575 euro netto per maand, hbo'ers 1.375 euro. Tandartsen (2.825 euro), artsen (1.900 euro), farmaceuten (1.875 euro) en fiscaal-juristen (1.850) zijn de grootverdieners onder de academici. De best betaalde hbo'er is met 1.800 euro de maritiem officier.

De prognoses voor de nabije toekomst zijn dat de werkloosheid en de zoektijd naar een baan ook voor hoogopgeleide starters langzaam zullen toenemen, tenzij de economie weer snel aantrekt. Vooralsnog, zo luidt de conclusie van Elsevier en de onderzoekers van SEO, is er nog geen sprake van een 'verloren generatie'.



Ingezonden persbericht