Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Dienst Bureau Communicatie Telefoon 071 - 545 9801 Fax 071 - 5459326


Datum: 25 mei 2004

(


Politie, OM en gemeente Gouda treden op tegen hennepkweek


Vanochtend rond 09.00 uur is Politie Hollands Midden een onderzoek gestart op woonwagencentra aan de Goudkade en de Eerste Moordrechtse Tiendeweg. De gemeente Gouda, het Openbaar Ministerie in Den Haag en Politie Hollands Midden hebben deze actie gezamenlijk uitgevoerd. Aanleiding en doel was om op te treden tegen illegale hennepkwekerijen, diefstal van stroom en illegale bouwsels.

De actie is rustig verlopen. De aanwezigheid van ondermeer 150 man Mobiele Eenheid heeft ertoe geleid dat de situatie al snel onder controle was. Zij zorgden ervoor dat politie, gemeente en Openbaar Ministerie veilig hun werk konden uitvoeren. In totaal zijn er zo'n 275 mensen van diverse deskundigheid en organisaties betrokken geweest bij de actie.

Daarnaast wilden de partijen een einde maken aan brandgevaarlijke situaties. Hennepkwekerijen staan op dergelijke locaties vaak vlak bij elkaar en bestaan vaak uit brandbaar materiaal. De speciale verlichting en sommige chemicaliën verhogen het risico verder.


Resultaten

In totaal zijn er dertien aanhoudingen verricht, waarvan negen voor diefstal van stroom. Verder zijn er vier kwekerijen aangetroffen en ontmanteld. Alle bijbehorende materialen zijn in beslag genomen en/of vernietigd of afgevoerd. Er zijn ongeveer 1150 hennepplanten gevonden. De gemeente heeft vandaag in totaal acht illegale bouwsels verwijderd. De gemeente had bewoners tot 21 mei de tijd gegeven om zelf illegale bouwsels te verwijderen. Bewoners hebben daarop zelf al zestien illegale bouwsels weggehaald.

Op de kampen zijn in totaal 33 standplaatsen en wonen 104 mensen. Vorig jaar heeft op dezelfde locatie ook een strafrechtelijk onderzoek plaatsgevonden.Toen zijn er 48 plantages aangetroffen.

De actie maakt deel uit van het staande beleid van de lokale driehoek (gemeente, OM en politie) om consequent de regelgeving in geheel Gouda te handhaven. Zij blijven dus structureel op woonwagenlocaties controleren.

Samenwerking
Tijdens deze actie heeft de politie samengewerkt met ambtenaren van de gemeente, het Openbaar Ministerie, de ENECO, de brandweer en gespecialiseerde bedrijven.

---



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --