Ingezonden persbericht

OP REIS MET FELDERHOF NAAR SURINAME EN FRANS GUYANA

Amsterdam, 25 mei 2004...Nederland 1 zendt een nieuwe vijfdelige serie uit waarin Rik Felderhof een persoonlijk reisverslag doet van zijn tocht door landen waar Nederland vroeger handelsposten had. De afgelegde route wordt bepaald door projecten die ondersteund worden door de Stichting DOEN, die zo meer aandacht wil krijgen voor de natuur wereldwijd. In de eerste aflevering bezoekt Felderhof Suriname en Frans Guyana.

De eerste aflevering wordt woensdag 26 mei herhaald om 15.05 uur op Nederland 1. De tweede aflevering, die ook over Suriname en Frans Guyana gaat, is op vrijdag 28 mei om 21.50 uur op Nederland 1. Zie voor een uitgebreider verslag ook www.ncrv.nl/felderhof.

De crew van Op reis met Felderhof verbleef in het luxe hotel Torarica en het Eco Resort Inn in Paramaribo. Voor meer informatie over deze hotels kunt u contact opnemen met USP PR & Communicatie of kijk op www.torarica.com.

Persoonlijk reisverslag
Het begin van de reis voert naar de jungle van Frans Guyana en naar het avontuurlijke binnenland van Suriname. Samen met de beide Guyana's vormt de Surinaamse bush het Guyanaschild, het grootste aaneengesloten stuk oerwoud van Noordelijk Zuid-Amerika.

"We varen op de Saramacca rivier door het thuisland van de Saramaccaners. Dit is de geboortestreek van onze gids. De mensen leven hier nog zoals honderden jaren geleden met hun eigen tradities en gewoonten. Hier ondergaan we een 'wassi' van de plaatselijke medicijnman wiens reputatie en kruidenkennis tot ver voorbij de horizon schijnen te reiken, maar dan wel een horizon die niet verder reikt dan honderd meter vanwege de dichte bebossing. Ook leren we van onze gids hoe we moeten overleven in de jungle. In Paramaribo ontmoeten we onder andere de schrijfster en dochter van de eerste president van Suriname, Cynthia McLeod op het Onafhankelijkheidsplein; de plaats waar in de loop van de geschiedenis belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, zoals de officiële ceremonie bij de afschaffing van de slavernij.

In Frans Guyana ligt het indrukwekkende natuurreservaat Trésor. Een stuk Hollands grondgebied aangekocht met steun van de Stichting DOEN. We leren van een Nederlandse biologe, die gespecialiseerd is in lianen, hoe het sociale leven van de liaan in elkaar steekt. Wanneer we terugvaren naar Suriname over de Marowijne rivier, blijkt de grens gesloten te zijn. Het hek zit op slot. Na kort beraad besluiten we over het hek te klimmen. Toch weer in Suriname, maar nu illegaal."