P E R S B E R I C H T

INTERNATIONAAL CONGRES OVER ANGST

terrorisme - doodsangst - fobiën

Amsterdam, 22 April, 2004

Op woensdag 26 en donderdag 27 mei organiseert de Vereniging van Studenten in de Psychologie te Amsterdam (VSPA) een internationaal psychologie congres met het thema Angst.

Met dit congres geeft de VSPA vervolg aan een traditie van wetenschappelijke congressen over actuele onderwerpen in de psychologie. In het verleden zijn onder andere aan bod gekomen: bewustzijn, evolutionaire psychologie en macht. Onder de sprekers van de meest recente congressen bevonden zich Dr. D. C. Dennett, Dr. B. H. Raven, Dr. S. H. Ng en Dr. D. Chalmers.

Dit jaar vestigen wij de aandacht op Angst. Dit thema wordt vanuit verschillende perspectieven belicht. Dr. Pyszcynski uit de VS (auteur van het boek "In the wake of 9/11") zal spreken over Terror Management Theory. Dr. Gidron uit Israël behandelt post-traumatische stress syndroom in de context van terrorisme in Israël. Dr. Öhman uit Zweden heeft de evolutionaire oorsprong van specifieke fobiën onderzocht. Dr. Dolan uit Engeland spreekt over communicatie van emoties als angst via gezichtsuitdrukkingen. Voornamelijk gebaseerd fMRI onderzoek.

Van Nederlandse bodem komen de volgende sprekers: Dr. Emmelkamp zal spreken over Virtual Reality als hulpmiddel bij de behandeling van hoogtevrees. Dr. Van der Hout zal spreken over de rol van angst vanwege twijfel aan het eigen geheugen bij patienten met een obsessief-compulsieve stoornis. Dr. Ruiter specialiseert zich in Fear Appeals. Het gaat hier om het gebruik van angst bij voorlichting en communicatie over gezondheid, zoals bij de stickers op pakjes sigaretten. Dr. Frijda van de Universiteit van Amsterdam, een autoriteit op het gebied van emoties, zal de introductie van het congres verzorgen.

Voor meer informatie over de het congres kunt u contact opnemen met de VSPA.

De VSPA is de studievereniging van de opleiding Psychologie aan de faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en telt ruim 2500 leden.

Praktische informatie

Datum: wo 26 en do 27 mei 2004
Tijd: 10:00 - 17:00
Locatie: Universiteit van Amsterdam
Voor reserveringen en actuele informatie zie vanaf 1 mei onze website: www.vspa.nl/conference


-