Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Welstandsnota Geuzenveld-Slotermeer op 26 mei in Commissie Fysiek

Op 26 mei komt de concept-Welstandsnota, compleet met de nota van wijzigingen, naar aanleiding van de inspraak eerder dit jaar in de Deelraadscommissie Fysiek.

Het Welstandsbeleid is bedoeld om de schoonheid van de gebouwde omgeving te bevorderen en daarbij een bijdrage te leveren aan de belevingswaarde van het stadsdeel. Dit is vormgegeven in een concept Welstandsnota.

Inspraak en behandeling in Deelraadscommissie Fysiek De concept-Welstandsnota lag maart dit jaar ter inzage. Op 18 maart werd een inspraakavond gehouden. Alle ingekomen reacties zijn gebundeld en voorzien van een antwoord van het Dagelijks Bestuur. De concept-Welstandsnota (ongewijzigde versie, maart 2004) en de 'Nota van Wijzigingen' liggen vanaf 19 mei ter inzage bij de vergaderstukken van de Deelraadscommissie Fysiek.
Verder is er in de hal van het Tuinstadhuis nog een kleine tentoonstelling over de Welstandsnota ingericht.

Verzorgde omgeving
Gevels van gebouwen maken onderdeel uit van de dagelijkse leefomgeving. Dat betekent dat het uiterlijk van een bouwwerk geen zaak is van de eigenaar alleen. Iedere voorbijganger wordt ermee geconfronteerd. Een aantrekkelijke, goed verzorgde omgeving verhoogt bovendien de waarde van het onroerend goed en versterkt het vestigingsklimaat. Daarom behartigt het stadsdeel het belang van een aantrekkelijk gebouwde omgeving.

Stadsdeelraad bepaalt
Elk stadsdeel in Amsterdam moet vóór 1 juli 2004 over een door de stadsdeelraad vastgestelde Welstandsnota beschikken. Dit ten behoeve van de beoordeling van (ver)bouwplannen. Een en ander is bepaald in de nieuwe Woningwet die op 1 januari 2003 van kracht is geworden. Gebeurt dit niet tijdig, dan is het niet langer mogelijk om bouwaanvragen te beoordelen op redelijke eisen van welstand.

De Welstandsnota vormt vanaf dat moment de enige basis voor het welstandstoezicht. De Commissie Welstand en Monumenten, waaraan de uitvoering van het welstandstoezicht door het stadsdeel is opgedragen, baseert haar oordeel vanaf dat moment nog uitsluitend op de door de stadsdeelraad vastgestelde welstandscriteria.

Meer duidelijkheid
Door het vaststellen van de Welstandsnota ontstaat er voor burgers, ondernemers en ontwerpers vooraf meer duidelijkheid over de geldende welstandseisen voor (ver)bouw-plannen.

Heeft u als particulier eigenaar (ver)bouwplannen ? Als u als eigenaar (ver-)bouwplannen heeft voor uw woning of bedrijf is het verstandig om kennis te nemen van de nieuwe concept welstandsnota. In de nota staan verschillende situaties waar u mee te maken kunt krijgen bij het aanvragen van een bouwvergunning.

Architectonische en Stedenbouwkundige waarderingskaart Niet alleen de schoonheid van de gebouwde omgeving, maar ook het behoud van de cultuurhistorische waarden van de jonge bouwkunst van het Algemeen Uitbreidings Plan (AUP) is van belang voor de ruimtelijke kwaliteit van de westelijke tuinsteden. Het stadsdeel heeft hiertoe een eigen waarderingskaart opgenomen in de welstandsnota. Daarin staat welke bouwwerken op stedenbouwkundig en architectonisch gebied de waardering `top' en/of `hoog' scoren.

Auteur(s):
Bert Jansen