Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Farmaceutische Wetenschappen

17 mei 2004

Gebruik cholesterolverlagende middelen verre van optimaal

De helft van het aantal patiënten dat in aanmerking komt voor cholesterolverlagende middelen (statines) krijgt deze medicatie niet. Anderzijds blijkt dat een groot deel van de gebruikers (de helft) deze medicatie vaak ten onrechte of te snel krijgt voorgeschreven volgens de Nederlandse behandelingsrichtlijnen. Aangezien meer dan 700.000 mensen in Nederland statines gebruiken met kosten die de ¤ 300 miljoen overschrijden, moet de kwaliteit van het gebruik hoognodig worden verbeterd. Aukje Mantel-Teeuwisse, die op 26 mei promoveert aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen, pleit daarom onder meer voor een betere samenwerking tussen patiënten, artsen en apothekers.

Mantel-Teeuwisse heeft het gebruik van statines onderzocht en concludeert dat het gebruik hiervan verre van optimaal is. Uit een RIVM bevolkingsonderzoek onder 5.000 personen blijkt dat op basis van de huidige richtlijnen ongeveer 500 personen in aanmerking komen voor statines. Desondanks blijkt dat ongeveer 50% van deze mensen deze medicatie niet krijgt. Dit komt door onwetendheid van de patiënt, bijvoorbeeld door onvoldoende screening van risicogroepen door huisartsen. Niet alle risicopatiënten zijn immers bij voorschrijvende medici bekend. Volgens de promovenda blijkt ook dat 60% van de statinesgebruikers het cholesterolgehalte niet voldoende omlaag krijgt. Dit komt vooral voor bij gebruikers met een extreem hoog cholesterolgehalte, gebruikers die therapieontrouw zijn of onvoldoende hoge doseringen krijgen.

Stoppen

Uit het onderzoek van de promovenda naar de gebruiksduur van statines onder recent gestarte gebruikers, blijkt dat de helft van deze groep na twee jaar met de medicatie stopt. Volgens Mantel-Teeuwisse ligt dit aan het feit dat het effect van statines bij preventief gebruik niet direct merkbaar is. Ook blijkt dat wanneer patiënten moeten switchen van geneesmiddel doordat het oude middel uit de markt is genomen, een aantal patiënten het gebruik helemaal staakt.

Preventief

In het najaar verschijnen de vernieuwde richtlijnen voor de behandeling van een verhoogd cholesterol. Deze zullen volgens de promovenda beter aansluiten bij de huidige praktijk. Uit recent verricht onderzoek blijkt namelijk dat preventief gebruik op langere termijn dure ziekenhuisopnames en behandelingen zoals in geval van een beroerte of dotteren, bij een grotere patiëntengroep kan helpen voorkomen. Een goede implementatie van deze richtlijnen moet ineffectief voorschrijfgedrag en de daaraan gekoppelde hoge kosten voorkomen.

Woensdag 26 mei 2004 om 14.30 uur

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promotie:' Quality and safety aspects of lipid-lowering drug use'

Mw.drs. A.K. Mantel-Teeuwisse, faculteit Farmaceutische Wetenschappen

Voorlichter: Deby Ondaatje, (030) 253 7317, d.a.ondaatje@pharm.uu.nl

Voorafgaand aan de promotie is er van 11.00 tot 13.00 uur een minisymposium "Hypercholesterolemie" waar naast mw. Teeuwisse, ook prof.dr.Kromhout (RIVM) en prof.dr.Haaijer-Ruskamp (RUG) zullen spreken.

Plaats: Faculty Club, Achter de Dom 7, Utrecht.

Aanmelden: secrfenf@pharm.uu.nl