Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam 21 mei 2004

Afschot Damherten Kennemerduinen onnodig

Amsterdam Anders/De Groenen is woedend over plannen van wethouder Maij om damherten te laten afschieten in het Amsterdamse Waterleidinggebied, de Kennemerduinen. Op 26 mei zal de gemeenteraad van Amsterdam het voorstel van de wethouder beoordelen en een besluit nemen over het al dan niet toestaan van het afschieten van circa 600 damherten in de komende jaren.

Volgens de wethouder is het afschieten nodig omdat er teveel damherten zijn in het gebied met als gevolg dat de dieren zorgen voor verkeersonveiligheid. De wethouder vindt dat de jacht noodzakelijk is omdat "het aantal incidenten sinds 2000 is vertienvoudigd". De zogenaamde 'incidenten' zijn geen verkeersongelukken maar verwijzen slechts naar het aantal waarnemingen van herten nabij verkeerswegen. Hansje Kalt, raadslid voor Amsterdam Anders/De Groenen: " De argumentatie is misleidend.

Je gaat toch niet schieten op een hert alleen omdat je het ziet?! Volgens de fractie Amsterdam Anders/De Groenen wordt er verkeerd geredeneerd: er zijn niet teveel damherten, maar teveel auto's die bovendien veel te hard rijden in het gebied rond en in de duinen.

Onafhankelijk onderzoek naar de omvang en groei van de damhertenpopulatie heeft niet plaatsgevonden. In het Amsterdamse Waterleidingduingebied, onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, leven naar recente schattingen van de beheerder van het gebied, het Waterleidingbedrijf Amsterdam, 800 damherten en de populatie groeit volgens hen met ruim 30% per jaar. Amsterdam Anders/De Groenen is van mening dat de populatie damherten zich op den duur zal stabiliseren zoals dat eerder gebeurde met de reeën in het gebied.

Raadslid Kalt: " Het argument dat bij gebrek aan natuurlijke vijanden jacht onvermijdelijk is, is onzin. Zodra er meer dieren zijn dan er voedsel is, stoppen ze vanzelf wel met voortplanten". Amsterdam Anders/De Groenen is het eens met de kritiek van de Sophia Vereniging, de Dierenbescherming en Stichting de Faunabescherming dat bejaging juist tot meer verkeersonveilige situaties kan leiden doordat de jacht onrust onder de dieren veroorzaakt.

Amsterdam Anders/De Groenen is dan ook pertinent tegen het invoeren van de beheersjacht en pleit voor het nemen van verkeersmaatregelen. Gedacht wordt aan beperking maximumsnelheid, aanleg verkeersdrempels en plaatsing en verhoging van hekken op risicoplekken. Amsterdam Anders/De Groenen zal in de raadsvergadering van 26 mei een motie indienen om de jacht op damherten op te schorten en voorstellen de komende 5 jaar een onafhankelijke studie uit te laten voeren naar de populatieontwikkeling van deze dieren.



Ingezonden persbericht