Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Farmaceutische Wetenschappen

24 mei 2004

ADHD verschillend bij kinderen en volwassenen

Kinderen met ADHD hebben niet alleen problemen met niet kunnen stoppen van handelingen (de zogenaamde inhibitoire controle), maar ook met het vasthouden van de aandacht. Dit geldt echter niet voor volwassenen met ADHD: zij hebben voornamelijk moeite met inhibitoire controle en veel minder met het vasthouden van de aandacht. Tot deze conclusie komt Martijn Lijffijt in zijn onderzoek. Het is voor het eerst dat dit verschil is aangetoond tussen kinderen en volwassenen met ADHD. Lijffijt promoveert op 26 mei aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen.

In theorie wordt aangenomen dat inhibitoire controle de kern vormt van Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD). Dit kan in het laboratorium worden bestudeerd met de zogenaamde stoptaak, waarbij proefpersonen een reeds ingezette handeling moeten onderbreken. De gevonden resultaten in de verschillende studies blijken echter niet consistent te zijn. Uit het onderzoek van Lijffijt blijkt dat niet alleen de inhibitoire controle maar ook de aandacht verstoord is. Tevens laat de studie zien dat dit vooral voor kinderen met ADHD opgaat; volwassenen met ADHD laten problemen met inhibitoire controle zien, maar veel minder met aandacht. Nog niet eerder hebben onderzoekers dit aangetoond.

Echte stoornis

In zijn onderzoek weerlegt Lijffijt ook de vaak gehoorde bewering dat het bij ADHD 'slechts' gaat om een extreme vorm van impulsief gedrag. Hij toont aan dat er geen verschillen zijn tussen de inhibitoire controle van zeer impulsieve volwassenen en volwassenen met een lage impulsiviteit. Dit onderstreept dat de verlaagde inhibitoire controle, zoals gevonden bij volwassenen met ADHD, iets is dat specifiek bij dit ziektebeeld hoort en niet aanwezig is in de normale bevolking. Lijffijt wil hiermee benadrukken dat ADHD een echte stoornis is met specifieke kenmerken, die als zodanig onderkend en behandeld moet worden, bij voorkeur door een specialist. Naar zijn mening is er in de praktijk nog te weinig onderkenning dat ADHD een echte stoornis is.

Medicatie

Lijffijt toont aan dat medicatie zoals methylfenidaat (bijvoorbeeld Ritalin), ervoor zorgt dat bij kinderen met ADHD de aandacht, maar vooral ook de inhibitoire controle, sterk verbetert wat leidt tot een betere beheersing van hun gedrag in zijn geheel. Juiste medicatie voor kinderen met ADHD is zeer belangrijk en deze kinderen zullen hierdoor beter mee kunnen komen op school en een grotere kans hebben op een 'normale' sociaal-emotionele ontwikkeling. Lijffijt heeft zijn onderzoek uitgevoerd binnen het Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences en het Rudolf Magnus Instituut in nauwe samenwerking met de afdeling Kinderpsychiatrie van het UMC Utrecht.

Woensdag 26 mei 2004 om 10.30 uur

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promotie: 'Inhibitory control: ADHD, impulsivity and the influence of psychostimulants'

Drs. M. Lijffijt, faculteit Farmaceutische Wetenschappen

Voorlichter: Deby Ondaatje, (030) 253 7317, d.a.ondaatje@pharm.uu.nl