.3VO

Bekende Nederlanders doen 3VO-fietsexamen

Op woensdag 26 mei geven bekende Nederlanders de aftrap van het landelijk 3VO-fietsexamen in Bodegraven. Hiermee onderstrepen BN-ers het belang van veilig verkeer voor kinderen. Leerlingen van basisschool De Speel- en Werkhoeve zullen Tweede Kamerlid Agnes Kant, presentatoren Margreet Beetsma, Bart Bosch, Lucille Werner, schaatsers Barbara de Loor en Sicco Janmaat en actrice Kim Kötter tijdens het parcours beoordelen. Wie van deze bekende Nederlanders zal zijn fietsdiploma halen en wie niet?

3VO speelt een centrale rol in de verkeerseducatie op de basisschool. Met het fietsexamen in groep 7 of 8 wordt getoetst of kinderen de verkeersregels kennen en deze in de praktijk weten te brengen. 3VO vindt verkeersonderwijs en het behalen van het verkeersdiploma een belangrijke stap voor kinderen om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. Goede verkeerslessen helpen mee de verkeersveiligheid voor kinderen te vergroten.

Hoe noodzakelijk verkeersonderwijs blijft blijkt uit de recente verkeersongevallencijfers. In 2003 kwamen er 42 kinderen in de leeftijd tot 12 jaar om het leven door een verkeersongeval. Dit is een enorme stijging ten opzichte van 2002 toen 19 kinderen omkwamen in het verkeer. Daarnaast werden vorig jaar ongeveer 2.500 kinderen ernstig gewond in het ziekenhuis opgenomen.

3VO wil het belang van goede verkeerseducatie graag breed onder de aandacht brengen. Daarbij krijgt zij steun van haar samenwerkingspartners BP Nederland en Z@ppelin. In maart werd door 3VO een spandoekenwedstrijd uitgeschreven onder de scholen. Hiermee konden ze een uniek spandoek winnen voor bij de start van het fietsexamen. Met deze actie hebben 25 scholen een eigen spandoek gewonnen dat financieel mogelijk werd gemaakt door BP. Ook de school in Bodegraven heeft een uniek spandoek gewonnen. Tijdens het examen wordt dit, door de kinderen ontworpen, spandoek feestelijk onthuld.

Zorg voor verkeersveiligheid staat bij BP hoog in het vaandel. Het bedrijf heeft een samenwerkingsverband met 3VO met als gezamenlijke doelstelling de verkeersveiligheid te verbeteren. Het praktisch verkeersexamen en de spandoekenwedstrijd is een onderdeel van deze samenwerking.

Daarnaast besteedt jeugdzender Z@ppelin in de periode voorafgaand en gedurende aan het verkeersexamen aandacht aan het verkeersexamen. De animatiefiguurtjes 'Remmie'en 'Bijke'laten tussen de programma's door zien hoe zij zich voorbereiden op het examen. Hiermee levert Z@ppelin een actieve bijdrage aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in Nederland.

17--------------------------------------------------------------------


-----)
Noot voor de redactie/