Ingezonden persbericht


POLITIEK CAFÉ

D O O R D E B A N K G E N O M E N

Woensdag 26 mei
17.30-19.00 uur,
Café Dudok, Hofweg 1a,
Den Haag

IMF Schuldvrij
met o.a. de vraag: wat doet de wereld met de door de oorlog in Irak snel oplopende Amerikaanse schuld? En welke gevolgen heeft deze schuld voor de rest van de wereld?

deelnemers;

Ann Pettifor -New Economics Foundation, mede-oprichter Jubilee 2000 schuldencampagne, bestuur Verenigde Naties - Human Development Report

Jeroen Kremers - Nederlands bewindvoerder IMF

Stijn Claessens - professor internationaal financieel beleid, Universiteit van Amsterdam, ex-Wereldbank, o.a.:Hoofd Economie, departement:financiële sector strategie en beleid

Henk de Haan - Tweede Kamerlid, CDA

presentatie: Marcel Ham

Both ENDS nodigt u uit deel te nemen aan het politiek café DOOR DE BANK GENOMEN. Dit café gaat vooral over de rol die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou moeten spelen in de armste landen. Het IMF werkt samen met de Wereldbank in het streven om voor 2015 de armoede in de wereld te halveren. Dit is een van de belangrijkste millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Landen krijgen van de multilaterale financiële instellingen de middelen om speciale armoedebestrijdingprogramma's tot uitvoer te brengen. Het IMF tracht haar leningenprogramma's daarop af te stemmen. Momenteel is het zo dat landen met een schuld die groter is dan 150% van de exportwaarde in aanmerking komen voor schuldverlichting. Deze maatstaf van schuldenhoudbaarheid voor een land is steeds meer punt van discussie nu blijkt dat het veel schuldenlanden niet lukt om aan voldoende inkomsten te komen.

Volgens het IMF moeten schulden worden weggewerkt met exportinkomsten. Verder moeten arme landen bezuinigen en publieke taken afstoten aan de private sector. Toch dienen overheden de financiële slagkracht te houden om aan armoedebestrijding te kunnen werken door uitgaven te doen in infrastructuur, duurzame ontwikkeling, onderwijs en gezondheidszorg. Maatschappelijke organisaties stellen voor om de schulden aan de armste landen grotendeels kwijt te schelden. Het IMF zou zich dan op zijn rol kunnen herbezinnen en kan zich terugtrekken op de oorspronkelijke kernactiviteit: het geven van steun aan landen met kortstondige betalingsbalansproblemen en het voorkomen van internationale financiële crises.

D O O R D E B A N K G E N O M E N

Een deel van de Nederlandse ontwikkelingshulp wordt via internationale instellingen besteed, maar er is bijna geen publieke aandacht voor de besteding van deze gelden. Als er al controle is over wat er met dit geld gebeurt, dan gaat deze vrijwel geheel aan het parlement voorbij. Volgens veel Nederlandse maatschappelijke organisaties is er voldoende reden voor kritisch debat, meer openheid en meer democratische controle over het beleid van de Nederlandse regering m.b.t. deze multilaterale financiële instellingen. Daarvoor werken zij samen in het MFI informatieproject. Both ENDS nodigt u namens deze organisaties uit om mee te praten over: wat doen multilaterale financiële instellingen met Nederlands geld?

Woensdag 26 mei
17.30-19.00 uur,
Café Dudok, Hofweg 1a,
Den Haag

Café Dudok bevindt zich tegenover de Tweede Kamer. Bereikbaar vanaf Den Haag CS met tram 2 3, of 6 (halte Centrum). Vanaf Den Haag HS met tram 1, 9 of 16 (halte Spui-stadhuis), vervolgens in de zelfde richting doorlopen naar Dudok.

Deze informatie wordt u toegestuurd door het MFI Informatiecentrum van Both ENDS, mfi@bothends.org, 020-6230823.