VNG


Uitnodiging aan de pers

Commissie pleit voor verruiming gemeentelijk belastinggebied

De commissie Gemeentelijk Belastinggebied bestaande uit prof. dr. Flip de Kam, prof. dr. Peter Boorsma en prof. dr. Luigi van Leeuwen presenteert op 26 mei 2004 om 18.00 uur in Nieuwspoort haar rapport 'Belasten op niveau, meer fiscale armslag voor gemeenten'. De leden van de commissie hopen dat hun analyse beleidsmakers weet te overtuigen dat het eigen belastinggebied van gemeenten niet mag worden versmald zoals het kabinet wil , maar juist dient te worden verruimd. Het rapport wordt in bijzijn van leden van de Vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer, overhandigd aan Ralph Pans, voorzitter van de directieraad van de VNG.

De commissie oordeelt negatief over de voorstellen van het kabinet om de financiële autonomie van gemeenten in te snoeren. Deze voorstellen brengen lokale overheden in een onmogelijke positie. De onroerendezaakbelasting voor gebruikers van woningen gaat verdwijnen. Bij de overblijvende onroerendezaakbelastingen geldt in de toekomst een plafond voor toegestane tariefstijgingen en worden maximumtarieven van kracht. De voorstellen worden op 27 mei 2004 in de Tweede Kamer besproken.

Door de voorstellen van het kabinet lopen gemeenten toenemende financiële risico's, mede doordat het Rijk steeds meer taken doorschuift naar lokale overheden. Eigen belastingen zijn nodig om eventuele tegenvallers bij de uitgaven voor bestaande en nieuwe taken te kunnen opvangen. Bovendien zijn gemeenteraden straks niet langer in staat het nut van plaatselijke voorzieningen voldoende af te wegen tegen voor de financiering van die voorzieningen noodzakelijke belastingoffers. De belangstelling van de burgers voor de lokale politiek zal hierdoor verder teruglopen. Bijna nergens in de Europese Unie is de 'belastingmacht' van gemeenten al zo beperkt als in ons land. Gaan de kabinetsvoorstellen door, dan wordt Nederland helemaal een buitenbeentje.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft in januari 2004 de commissie Gemeentelijk Belastinggebied verzocht onderzoek te doen naar de toekomst van de lokale belastingen.
In het rapport 'Belasten op niveau, meer fiscale armslag voor gemeenten' schetst de commissie Gemeentelijk Belastinggebied haar visie.

U bent van harte uitgenodigd bij de presentatie aanwezig te zijn.

Den Haag, 24 mei 2004