Politie Friesland

Politieberichten van 25/5 (13.00) t/m 26/5 (07.00)

Fryslân 26-05-2004 - Voor verdere inlichtingen over de
politieberichten kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 - 8844.

Leeuwarden: eenvoudige mishandeling
Maandag om 13.00 uur reed een 17-jarige bromfietser uit Leeuwarden over de wielerbaan aan het Kalverdijkje. Terwijl de man over een brug reed zag hij daar een man staan. Deze man maakte een vuist en sloeg met kracht tegen de neus van de bromfietser. De bromfietser viel, de brommer schoot in de richting van een boom. Bij de val raakte de bromfietser gewond aan zijn rechterduim. De bromfietser heeft aangifte gedaan van eenvoudige mishandeling.

Marrum: aanrijding met letsel
Dinsdag om 11.40 uur reed een 32-jarige automobiliste uit Reitsum, samen met twee dochtertjes van 1 en 2 jaar, over de Herjuwsmawei. Bij de kruising met de Nieuweweg is de vrouw zonder vaart te minderen overgestoken. Vanuit de Marrum naderde een 47-jarige automobiliste uit Sneek. Deze auto raakte de auto van de vrouw uit Reitsum in de flank. Deze auto werd gelanceerd en belandde in het weiland aan de andere kant van de sloot. Waarschijnlijk is de auto een- of tweemaal over de kop gevlogen.De bestuurster raakte beklemd en is door de brandweer bevrijd uit haar benarde positie. De twee kinderen werden uit de auto geslingerd. Het oudste kind heeft waarschijnlijk een gebroken arm, het jongste is enige tijd buiten bewustzijn geweest. Beiden kregen van de politie een good bear uitgereikt. Vier ambulances waren ter plaatse. De vrouw uit Reitsum heeft waarschijnlijk een bekkenfractuur. Zij en haar kinderen zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden, de vrouw uit Sneek is voor controle overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Zij mankeerde vrijwel niets. Waarschijnlijk hebben beide autos elkaar niet gezien omdat er door het bureau ongevalanalyse geen remsporen op het wegdek zijn aangetroffen.

Opsterland: diverse verkeerscontroles
Dinsdag werd door negen politiemensen van 09.00 12.00 uur op diverse plaatsen in de gemeente Opsterland een gecombineerde
brom/fietscontrole en snelheidscontrole gehouden. Op het Nylan in Gorredijk werden 15 bromfietsen gecontroleerd. Zes bromfietser hadden hun zaakjes op orde. Bij negen bleek het maximum vermogen overschreden. Bij zes van de negen was het vermogen dermate hoog (boven de 1,9 kw) dat dit niet gemeten kon worden. Zij kregen een proces-verbaal uitgereikt. Op de Rolbregedyk bij Tijnje werd gecontroleerd op snelheid bij wegwerkzaamheden. Ter plaatse mocht 30 km per uur worden gereden, negen automobilisten reden te snel, waarvan de snelste 53 km per uur reed. In Gorredijk werd gecontroleerd in de blauwe zone op de Lijnbaan, Hofland en Hoofdstraat. Hier werden 46 bekeuringen uitgeschreven. Daarnaast werd nog eenmaal bekeurd voor het niet dragen van de gordel, eenmaal voor het verlopen van de APK sinds 2001 en eenmaal voor het ontbreken van het verzekeringsplaatje op de bromfiets.

Drachten: getuigenoproep na mishandeling op Hemelvaartsdag Afgelopen donderdag, Hemelvaartsdag (20 mei) liep een viertal jongeren s ochtends om een uur of acht over de Kaden. Hier zag men een stelletje aankomen. De vrouw droeg een zwart, halflang jasje en een zwarte bh. Een 22-jarige inwoner van Drachten maakte hier een opmerking over. De bij de vrouw aanwezige man begon hierop te schelden. De vier jongeren sloegen hier verder geen acht op en fietsten richting Moleneind, door het centrum. Toen ze de hoek omdraaiden vanaf het Moleneind naar de Oude Nering hoorden de vier een auto aankomen. Deze stopte en uit de auto een BMW coupé, 3-serie, antraciet of blauw van kleur stapte de man, tegen wiens vriendin enkele minuten eerder een opmerking was gemaakt. Deze man pakte een stroomstootwapen, dat aanstond. Er is wat geduwd en de vier jongeren gingen alle kanten op. De 22-jarige fietste snel naar het Thalenpark, waar hij de BMW snel hoorde optrekken. Door het raampje werd nog wat tegen de 22-jarige gezegd. Vervolgens stopt de BMW aan het eind van de Leerlooiersstraat. De bestuurder was blank, ongeveer 1 meter 80, slank, 25 30 jaar, blond haar met de zijkant opgeschoren. Met twee politiewagens is de omgeving nog afgezocht, echter zonder resultaat. Graag komt de politie in contact met eventuele getuigen op het algemene nummer van politie Fryslân. 0900 8844.

Leeuwarden: gordelcontrole
Dinsdagochtend werd op gordel gecontroleerd op de Heliconweg, s middags op de Harlingertrekweg. In totaal zijn 18 bekeuringen uitgeschreven. Opvallend was dat de meeste bestuurders en passagiers van personenwagens de gordel netjes droegen.

Sneek: aanrijding met letsel
Dinsdag om 14.40 uur stak een 14-jarige fietsster uit Boazum de Leeuwarderweg over vanachter een tractor met kieper. Een 25-jarige automobilist uit Bolsward zag de fietsster plotseling de weg oprijden, heeft nog geprobeerd te remmen maar kon een botsing niet voorkomen. Het meisje is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, met waarschijnlijk een gebroken rechterbeen. De ouders zijn ingelicht door de politie.

Drachten: bekeuringen
Dinsdag tussen 15.30 uur en 16.00 is een verkeerscontrole gehouden wegens het fietsen in het overdekte voetgangersgebied bij het Raadhuisplein. Hierover wordt door het publiek veel geklaagd. Door de politie is zevenmaal een bekeuring uitgeschreven.

Sneek: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
Dinsdag om 17.50 uur kreeg de politie een melding dat een 48-jarige automobilist uit Sloten tegen zijn auto aanstond, die in een greppel lag. Hierop is de man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in verband met mogelijk inwendig letsel. Om 19.20 uur is de man opgehaald uit het ziekenhuis, waarna hij moest blazen. Hij blies 990 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Sneek: rijden onder invloed
Dinsdag om 11.35 uur kreeg de politie een melding dat op het fietspad van de Lemmerweg een busje stond met een agressieve 30-jarige inwoner uit Leeuwarden. Op het bureau bleek dat de man een valse naam had opgegeven. Tevens bleek dat hij onder zijn echte naam een ongeldig verklaard rijbewijs te hebben. Verder bleek de man nog voor 732 euros aan boetes open te hebben staan. Ook had de man gedronken. Hij blies 570 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Heeg: aanrijding met letsel
Dinsdag om 17.10 uur reed een 16-jarige inwoner van Heeg in Osingahuizen. De jongen was, op een motorfiets, die geen kenteken had en niet verzekerd en gekeurd was, vanuit de richting Heeg komen rijden. Hier raakte hij in de berm, verloor de controle over de motor en raakte ook nog een lantaarnpaal. De jongen was wel aanspreekbaar, maar ernstig gewond aan beide benen en is per ambulance, onder begeleiding van de politie, overgebracht naar het ziekenhuis. Waarschijnlijk zijn beide bovenbenen verbrijzeld. De jongen is niet in het bezit van een rijbewijs. Het bureau ongevalanalyse stelt een onderzoek in.

Sint Nicolaasga: rijden onder invloed
Woensdag om 01.00 uur is door de politie een 21-jarige automobilist uit Zwijndrecht gecontroleerd op De Rijlst. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 345 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Drachten: aanhouding op heterdaad
Dinsdag rond 23.00 uur kreeg de politie een melding van een inbraak in een bedrijf aan de Martin Luther Kingsingel. De politie ging met twee eenheden ter plaatse. Buiten het pand werd positie ingenomen. Op dat moment reed er een onverlichte brommer met daarop een persoon zonder helm langs een politieman. De man droeg een rugzakje met daarin een vierkant voorwerp. De man ging even later helemaal uit zichzelf onderuit. Hierna wierp hij de rugzak weg. De man is aangehouden door de politie. Het is een 18-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. In de rugzak werd een flatscreen aangetroffen. Aangifte is gedaan door een 43-jarige inwoner van Rottevalle.