OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND
http://www.ou.nl

Coonen hoogleraar innovatiemanagement onderwijs

Het College van Bestuur van de Open Universiteit Nederland heeft dr. Hubert W.A.M. Coonen benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Innovatiemanagement in de educatieve sector'. De leerstoel is ondergebracht bij het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit. Deze nieuwe deeltijdleerstoel is door de Fontys Hogescholen ingesteld ten behoeve van de wetenschappelijke ondersteuning van de vernieuwingen die plaatsvinden in de lerarenopleidingen. Coonen blijft als innovatiemanager bij het vernieuwingsproces van de Fontys-lerarenopleidingen betrokken. Naast deze deeltijdfuncties zal Coonen met ingang van 1 juli aanstaande werkzaam zijn als decaan van de faculteit Gedragswetenschappen aan de Universiteit Twente.

Hubert Coonen heeft een zeer gevarieerde loopbaan in het onderwijs. Na enkele jaren als leraar te hebben gewerkt, was hij verbonden aan de Universiteit Utrecht waar hij onderwijswetenschappen studeerde met een cum laude afsluiting in 1979. Hierna was hij werkzaam als onderwijskundig adviseur bij de KPC-groep te 's Hertogenbosch en studieleider MO-opleiding Pedagogiek te Utrecht. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden in 1987.
In 1990 werd hij benoemd tot algemeen directeur van de Faculteit Educatieve Opleidingen van de Hogeschool van Utrecht. Tussen 1999 en 2003 nam hij in opdracht van de HBO-raad de landelijke leiding op zich van een vernieuwingsprogramma voor de eerste- en tweedegraads lerarenopleidingen in het hbo. Hubert Coonen vervult diverse nevenfuncties, waaronder het vice-voorzitterschap van de Onderwijsraad.

Bijdrage aan de bestrijding van het lerarentekort De Open Universiteit levert met haar specifieke expertise in begeleid afstandsonderwijs een bijdrage aan de bestrijding van het lerarentekort (zowel in kwantitatieve als kwalitatieve zin). De instelling is door minister Van der Hoeven (OCenW) gevraagd het opleidingstraject voor zij-instromers in het onderwijs te verbeteren. Deze taak is ondergebracht in het Ruud de Moor Centrum. Samen met de lerarenopleidingen en scholen ontwikkelt de Open Universiteit een instrumentarium voor het leren-op-de-werkplek. Dit doet de Open Universiteit samen met haar partners door: - het bevorderen van de instroom van nieuwe doelgroepen, in het bijzonder zij-instromers, - het ondersteunen van beginnende leraren in hun beroepsuitoefening,- de bestrijding van uitval, zowel van zij-instromers als van (beginnende en ervaren) leraren, - verhoging van de reguliere instroom, en- de vernieuwing van de opleidingen (flexibilisering en maatwerk).