CDA

Inbreng
CDA
26-05-04

Van Gennip: Afrika is niet hopeloos

Afrika is niet hopeloos, ondanks de aids, de oorlogen, de corruptie, de verduistering van hulpbronnen, de patronage-systemen."

"Een nieuwe generatie leiders en ondernemers, nieuwe instituten ook, een nieuwe mentaliteit moet verandering brengen. Die sfeer, die je b.v. proeft in een land als Kenia, die moet het gaan doen. En daar moeten we bij aansluiten. Dat zei senator Jos van Gennip tijdens het beleidsdebat Ontwikkelingssamenwerking, op dinsdag 25 mei, in de Eerste Kamer. De westerse wereld, die zo lang de Mobutus gesteund heeft, omdat ze het communisme buiten de deur zouden houden, heeft geen excuus meer, zo ze die al ooit gehad heeft en onze hulp heeft er niet aan meegedaan geen excuus meer om niet in te zetten op de nieuwe tekenen van hoop in Afrika zelf. Het Afrikabeleid in het bijzonder en het Ontwikkelingssamenwerkingsbeleid in het algemeen kan met deze benaderingen een nieuw realisme en een nieuw elan krijgen", stelde Van Gennip.

Volgens Van Gennip legt minister Van Ardenne vooral de nadruk op vrede en veiligheid als een preconditie voor ontwikkeling. Dat is juist, aldus de senator, maar het is ook omgekeerd: ontwikkeling, welvaart, vooral perspectief op verbetering is ook een voorwaarde voor veiligheid. Wat dat betreft hebben we in het Europese eenwordingsproces een prachtig referentiepunt. De Economische Gemeenschap is niet begonnen om de economie, maar om door de naties in inkomen en hulpbronnen aan elkaar te klinken te voorkomen, dat ze nog ooit oorlog konden voeren. Nu gaat het op wereldschaal om de integratie van de meerderheid van de landen, die daar nog buiten staan, in onze economische, handels-, financiële en ecologische structuren. En daarom zou het ook hoogst ongerijmd, en schieten in eigen voet, zijn als middelen, die bestemd zijn om de armoede te halveren in deze tien jaar afgeknepen worden voor het financieren van militaire operaties.

Ontwikkeling belangrijk voor veiligheid
Natuurlijk: als er een gat te dichten valt tussen vredeshandhaving en wederopbouw, dan moeten we niet flauw zijn. Ontwikkelingssamenwerking in het begin van deze eeuw moet ruimte bieden voor reïntegratie van gedemobiliseerde soldaten, voor een effectief douanesysteem, voor democratische controle op de strijdkrachten, voor begeleiding van kindsoldaten, maar de grens ligt voor onze Fractie bij institutionele steun aan strijdkrachten ginds én hier. Integratie van beleid werkt naar twee kanten: als ontwikkeling bijdraagt aan veiligheid is het voor de verantwoordelijken voor veiligheid belangrijk, dat ontwikkeling een kans krijgt.

Perspectief op verandering, vooruitgang, dat is ook de basis voor de verbinding me dat andere fenomeen: migratie, merkte Van Gennip op. Ook hier niet altijd die directe noodzakelijkheid. . Het zijn vooral de rijkere ontwikkelingslanden, meer dan de allerarmste, waar de economische vluchtelingen en de migranten vandaan komen: de Arubas; de Nigerias. Niet de graad van armoede, maar het gebrek aan perspectief zet mensen in beweging, zoals perspectief in hun eigen land zovele Spanjaarden, Portugezen en Grieken deed terugkeren uit Noord Europa. Goed bestuur en integratie in het wereldhandelssysteem zijn de beste voorwaarden voor inzet voor de opbouw van het eigen land. De globalisering dwingt ons ook hier tot ander beleid dan alleen maar dwang. Het is een illusie te denken, dat wel goederen, wel diensten, wel kapitaal de wereld kunnen rondflitsen, maar dat we mensen kunnen tegenhouden, aldus het Eerste Kamerlid.