GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 26 mei 2004 12:05
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kritiek op Zuiderzeelijn niet welkom bij kabinet?

(26 mei 2004)

Kamervraag

Het kabinet heeft een kritische notitie van het CPB over de Zuiderzeelijn achtergehouden. Het kabinet wekt daarmee de indruk geen kritiek op dit prestigeproject te dulden. Bovendien is de Kamer hierover ten onrechte niet geïnformeerd. GroenLinks wil dat minister Peijs hierover verantwoording aflegt. Boevendien moet zij luisteren naar de kritiek van het CPB en het besluit om de Zuiderzeelijn aan te leggen herzien. Ook moet collega Dekker (VROM) daarom haar nota Ruimte, waar de Zuiderzeelijn in is opgenomen, aanpassen. Wijnand Duyvendak stelde hierover de volgende vragen.


1. Kent u het bericht dat het kabinet de Kamer niet informeerde over een CPB-notitie over de Zuiderzeelijn ?


2. Waarom is het bewuste CPB-rapport niet genoemd in de brief over het kabinetsbesluit Zuiderzeelijn van 21 december 2001 ?


3. Deelt u de mening, dat deze analyse een zodanig nieuw licht werpt op de kosten-batenanalyse van NEI, RUG en NYFER, dat de conclusie van het CPB een plaats had moeten hebben in het kabinetsbesluit?


4. Waarom is de CPB-analyse destijds niet meteen aan de Kamer toegestuurd?


5. Deelt u de mening dat de Kamer hiermee een essentieel document ter beoordeling van dit kabinetsbesluit is onthouden? Zo nee, waarom niet?


6. Zo ja, welke consequenties verbindt u hieraan?


7. Bent u bereid om het kabinetsbesluit van 21 december 2001 en de passage over de Zuiderzeelijn in de PKB 3 van de Nota Ruimte te herzien, op grond van de negatieve conclusies van het CPB over de (maatschappelijke) rentabiliteit van de Zuiderzeelijn? Zo nee, waarom niet?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -