Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaaltechniek is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond


01-06-2004

Administratieve lastenverlichting kost banen in goud- en zilversector

De administratieve lastenverlichting, waarover de vaste commissie voor economische zaken van de Tweede Kamer morgen debatteert gaat tientallen zo niet honderden banen kosten in de goud- en zilversector. Deze conclusie trekt CNV Metaaltechniek op grond van de onmiddellijke consequenties voor de twee bedrijven in Gouda en Joure die vrijwel alle gouden en zilveren sieraden keuren op hun gewicht aan goud en zilver.

De wetswijziging, zoals die nu luidt, houdt in dat alle zilveren sieraden met minder dan acht gram (is nu een gram) niet meer hoeven te worden gekeurd. Voor gouden sieraden gaat gelden dat alle sieraden met minder dan een gram goud (was een halve gram) niet meer hoeven te worden gekeurd. Daarmee vervalt circa 80 procent van de werkgelegenheid bij de twee keuringsbedrijven.
Daarnaast vreest de bond import van goedkope gouden en zilveren sieraden met een hoger gehalte nikkel, waardoor werkgelegenheid bij goud- en zilversmeden zal verdwijnen. Onduidelijk is hoeveel banen dit betreft, omdat het voor het overgrote deel om kleine bedrijven gaat.

De bond vindt dat de Tweede Kamercommissie morgen niet moet instemmen met deze wetswijziging. Zeker in een tijd waar elke arbeidsplaats er een is, moet het niet zo zijn dat de overheid moedwillig arbeidsplaatsen schrapt en werknemers tot de WW veroordeeld.

Nadere inlichtingen:

Gerard van Dijk (bestuurder CNV Metaaltechniek) 010 - 455 00 50
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 348