Provincie Zeeland


Gemeenten stimuleren juiste afgifte gevaarlijk afval

Gemeenten in Zeeland versturen deze en volgende week informatie over afvalstoffen naar alle bedrijven waarop zij toezicht uitoefenen wat betreft het naleven van de milieuregels. Dat zijn er ongeveer elfduizend, circa de helft van het aantal bedrijven in Zeeland. Doel van de actie is de juiste afvoer van gevaarlijke afvalstoffen te stimuleren en de belasting van het milieu te verminderen.

De bedrijven krijgen via een brief en een brochure informatie over de gewijzigde regels voor afvoer van afvalstoffen zoals opgenomen in de Wet milieubeheer. Daarnaast vragen de gemeenten de bedrijven op een vragenformulier aan te geven of en hoe ze gevaarlijk afval afvoeren. Met de informatie die door de actie beschikbaar komt kunnen de gemeenten hun reguliere handhavingsfunctie effectiever invullen.

De brochure geeft informatie over het onderscheid tussen afval en gevaarlijk afval, over de preventie van afval en de regels voor afvalscheiding en over de afvoer van afval en eisen die hiervoor gelden. Belangrijk in dat laatste is de registratie van de soort en hoeveelheid afval. Deze registratie moet de overheid tot op landelijk niveau inzicht geven in de afvalstromen. De brochure bevat ook diverse verwijzingen naar internetsites waar meer informatie is te vinden,

Als onderdeel van de actie ontvangen de bedrijven ook eenmalig een antwoordkaart waarmee ze de afvoer van gevaarlijke afvalstoffen eenvoudig en snel kunnen regelen. Voor de inzameling van een breed pakket aan gevaarlijke afvalstoffen die in kleine hoeveelheden vrijkomen hebben 22 inzamelaars een vergunning die dit afval mogen ontvangen. De bedrijven kunnen de antwoordkaart gebruiken om informatie op te vragen bij de twee inzamelaars die in een deel van Zeeland een vergunning hebben met de plicht om binnen één maand klein gevaarlijk afval in te zamelen.

De actie is een samenwerking van provincie en gemeenten met de Kamer van Koophandel, de Zeeuwse Reinigingsdienst, Delta Milieu gevaarlijk afval en Van Gansewinkel Zuidwest. De laatste twee bedrijven zijn in Zeeland vanwege hun vergunning verplicht kleine hoeveelheden gevaarlijke afvalstoffen in te zamelen. De gemeente Terneuzen neemt niet deel aan deze actie.

Nadere informatie over het project kunt u verkrijgen bij Hans Welten, projectcoördinator bij en namens de provincie Zeeland. Telefoon (0118) 63 17 68.

26 mei 2004, B.A.J.M. v Klinken-vd Berg, tel. 0118-631351, nr. 45/04