Provincie Zeeland


Zorgvisie Zeeland stroomlijnt samenwerking

In de Zorgvisie Zeeland 2004 2008 maken de partijen die werken in en voor de Zeeuwse zorg afspraken over de onderwerpen waarop de komende jaren wordt samengewerkt. Een aantal van deze onderwerpen zijn instandhouding van het voorzieningenniveau, arbeidsmarkt, wonen-zorg-welzijn, maatschappelijke toegankelijkheid en preventie. De Zorgvisie Zeeland is de opvolger van de notas geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg, zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, zorg voor ouderen en zorg voor mensen met een functiebeperking. Deze vier sectorale regiovisies lopen af in 2004.

De betrokken partijen willen ook na 2004 blijven werken met een regiovisie. De ervaring heeft namelijk geleerd dat dit een waardevol instrument is voor afstemming binnen de zorg in Zeeland en tussen de zorg en andere domeinen. Door de trend van vermaatschappelijking van de zorg wordt de afstemming met andere domeinen als welzijn, educatie, arbeid en vrijetijdsbesteding bovendien steeds belangrijker.

Een verschil met de huidige regiovisies is dat het beleid niet langer sectoraal, maar integraal vorm zal krijgen: in één Zeeuwse zorgvisie dus. Dit is conform landelijke ontwikkelingen, waar ook ontschotting tussen verschillende sectoren in de gezondheidszorg is doorgevoerd. Een tweede punt waarop de nieuwe Zorgvisie afwijkt van de huidige regiovisies is het aantal actiepunten. Er zijn veel minder actiepunten en deze zijn zoveel mogelijk concreet en realistisch geformuleerd.

De Zorgvisie Zeeland 2004 2008 is tot nu toe als volgt tot stand gekomen: Allereerst hebben Het Klaverblad en Scoop, in opdracht van de stuurgroep, de ontwikkelingen in kaart gebracht waar de Zeeuwse zorgvragers en de Zeeuwse zorg mee te maken krijgen. Op basis hiervan heeft de stuurgroep, waarin een aantal organisaties direct of indirect zijn vertegenwoordigd, onderwerpen geselecteerd waaraan volgens hun de komende jaren gezamenlijk moet worden gewerkt.

In de tweede helft van dit jaar wordt rond ieder speerpunt een werkgroep gevormd. De stuurgroep heeft per speerpunt een opdracht geformuleerd voor de werkgroepen. Aan vertegenwoordigers van de bij Zorgvisie Zeeland betrokken partijen zal worden gevraagd een bijdrage te leveren aan het uitwerken van de betreffende opdracht.

Voordat de Zorgvisie Zeeland 2004-2008 een feit is, moet deze worden vastgesteld door het provinciebestuur. Dit is om twee redenen van belang. De provincie stelt menskracht beschikbaar voor de werkgroepen en de provincie heeft aangegeven gelden uit het Beleidskader Sociale Zorg deels te willen besteden aan de uitvoering van de Zorgvisie Zeeland 2004-2008.

De statencommissie Sociale en Bestuurlijke Zaken behandelt het voorstel op 11 juni, waarna duidelijk wordt wanneer het voorstel in de statenvergadering aan de orde kan komen.

25 mei 2004, J.M. Christiaansen, tel. 631396, nr. 46/04.