Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 mei 2004


PvdA eist opheldering over geheimgehouden CPB-rapport


De fractie van de PvdA heeft met grote verbazing en verontrusting kennis genomen van het bericht in de Volkskrant dat het kabinet in 2001 een CPB-rapport over de rentabiliteit van de Zuiderzeelijn heeft achtergehouden. In het rapport concludeert het CPB dat de Zuiderzeelijn, een snelle spoorverbinding van de Randstad met het Noorden, in alle gevallen onrendabel is . Onlangs heeft het huidige kabinet de keuze voor de aanleg van de Zuiderzeelijn in de Nota Ruimte opnieuw bevestigd.


PvdA-kamerlid Sharon Dijksma zal vanmiddag bij de regeling van werkzaamheden een brief met tekst en uitleg van het kabinet vragen met het oog op een later te houden spoeddebat. Dijksma: Het achterhouden van dit soort cruciale informatie is bijzonder ernstig. De regering moet het CPB-rapport zo snel mogelijk naar de Kamer toesturen, zodat wij ons er ook zelf een oordeel over kunnen vormen. Ik had gehoopt dat we na het gedoe met de Betuwelijn en de HSL-Zuid verschoond zouden blijven van dit soort nalatigheid. Kennelijk heeft men weinig geleerd van het verleden.


Ook als het om de inhoud van het CPB-rapport gaat is de PvdA geschrokken. Dijksma: Met de talloze overschrijdingen op de grote infrastructurele projecten als Betuwelijn en HSL-Zuid in het achterhoofd moeten we uiterst voorzichtig zijn voordat we opnieuw ons hoofd aan dezelfde steen stoten.


Het PvdA-kamerlid Jacques Tichelaar meent dat als de uitkomsten van het Nederlands Economisch Instituut werkelijkheid zijn, een tekort van 1,5 tot 8 miljard, de lokale en provinciale overheden in het Noorden finaal het schip ingaan. Die staan immers al met de rug tegen de muur en dat wordt in de toekomst nog erger!




Partij van de Arbeid