PZO


PZO: verzekeraars duurder dan WAZ

DEN HAAG, 26 mei 2004 - De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) is verontwaardigd over het aanbod van het Verbond van Verzekeraars voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen met een moeilijker verzekerbaar risico. Het voorstel is op alle punten slechter dan de huidige verplichte verzekering op grond van de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ). PZO vindt dat het ministerie van Sociale Zaken uitermate slecht heeft onderhandeld met verzekeraars.

Het kabinet wil per 1 juli a.s. de WAZ afschaffen. Op dit moment wordt in de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de afschaffing van de WAZ behandeld. Ook PZO is voorstander van afschaffing van de WAZ, maar dan moet er na afschaffing wel voor iedere zelfstandige de mogelijkheid zijn om tegen een redelijke premie een adequate arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Het ontbreken van die mogelijkheid leidt er toe dat een zelfstandige zijn arbeidsongeschiktheidsrisico noodgedwongen moet afwentelen op de maatschappij, te weten de bijstand. PZO vindt dat - zowel vanuit het oogpunt van de zelfstandige als vanuit het oogpunt van de maatschappij
- volstrekt ongewenst.

Verzekeraars bieden zelfstandigen die niet onder normale voorwaarden een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten de mogelijkheid om zonder medische keuring een verzekering af te sluiten. De premie voor deze verzekering is gelijk aan de maximale premie voor de WAZ (2.200 euro per jaar). De verzekering keert alleen uit bij volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid, terwijl de WAZ ook bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid uitkeert. De uitkering ligt op het niveau van de maximale WAZ-uitkering (11.500 euro per jaar). De aangeboden verzekering keert pas na 2 jaar ziekte uit, terwijl de WAZ dat al na 1 jaar doet. Ook beperken verzekeraars de uitkering tot maximaal 5 jaar. De WAZ keert gedurende de hele periode van arbeidsongeschiktheid uit. De premie voor de WAZ is inkomensafhankelijk. Veel zelfstandigen uit de groep waarvoor het aanbod van verzekeraars is bedoeld betalen nu geen of minder premie voor de WAZ. Het aanbod van verzekeraars biedt dus veel minder voor meer geld.

PZO vreest dat - als verzekeraars niet met een beter voorstel komen - grote groepen zelfstandigen zich straks niet kunnen of zullen verzekeren. Dit kan grote consequenties voor de rijksbegroting hebben. PZO vindt dat er betere alternatieven denkbaar zijn om te zorgen dat iedere zelfstandige die dat wil na afschaffing zich ook tegen arbeidsongeschiktheid kan verzekeren. De Tweede Kamer moet volgens PZO het besluit over afschaffing van de WAZ uitstellen tot dat er een beter alternatief wordt aangeboden.

PZO is de onafhankelijke koepelorganisatie van zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). Via branche- en beroepsorganisaties zijn bij PZO ruim 10.000 zzp'ers aangesloten. Het gaat daarbij onder andere om interim-managers, organisatie-adviseurs, filmmakers, geluidstechnici, thuiszorgers, interimmachinisten, ict-specialisten, arbeidsdeskundigen, eigen rijders en klusbedrijven.


---------------------