Gemeente Amsterdam

Eerste drie bedrijven in Zeehavens Amsterdam al voor de deadline veilig verklaard
26 mei 2004 - Lisa Neves Gonçalves

Van drie bedrijven uit de Amsterdamse havenregio, Hoogland en Zoon BV, Ceres Paragon en Unicontrol, zijn de beveiligingsplannen goedgekeurd. Het zijn de eerste drie bedrijven in de Amsterdamse havenregio die vóór de deadline van 1 juli verzekerd zijn van het veiligheidscertificaat Port Security. Dit veiligheidscertificaat betekent dat de bedrijven voldoen aan de strenge, internationale veiligheidseisen die de International Maritime Organisation (IMO) per
1 juli 2004 verplicht heeft gesteld en die zijn overgenomen door de EU c.q. Nederland. Deze wettelijke verplichting geldt voor alle haventerminals in de wereld waar schepen komen die varen op internationale routes met een bruto tonnage van 500 of meer.

Tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de eerste drie goedgekeurde beveiligingsplannen prees de wethouder voor de Haven, Mark van der Horst, de individuele en intensieve begeleiding van de bedrijven door de projectorganisatie Port Security van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam. "Met deze gezamenlijke aanpak van de beveiliging in de havenregio door de gemeenten en de bedrijven, maken we van Zeehavens Amsterdam een haven waar de beveiliging van de schepen, de lading en de opvarenden maximaal is. Een belangrijk aspect voor de concurrentiepositie van onze havenregio!"

Projectorganisatie

Voor de realisering van de beveiligingsplannen heeft het Gemeentelijk Havenbedrijf vorig jaar de projectorganisatie Port Security ingericht, waarin de vier havengemeenten (Velsen, Beverwijk, Zaanstad en Amsterdam) zijn vertegenwoordigd en waarin diverse disciplines van handhaving en veiligheid samenwerken (de regionale Brandweer Amsterdam en omstreken, de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, het Korps Landelijke Politiediensten, de Douane, de Koninklijke Marechaussee en de Nautische sector van het Gemeentelijk Havenbedrijf).

Naast beoordeling en goedkeuring van de beveiligingsplannen, adviseert en begeleidt de projectorganisatie de bedrijven bij de totstandkoming van de beveiligingsplannen. Ook fungeert de projectorganisatie als kenniscentrum voor de overige kleinere zeehavens in Nederland.

In totaal moeten 87 havenbedrijven en havenfaciliteiten in de Amsterdamse havenregio vóór 1 juli 2004 beschikken over een goedgekeurd beveiligingsplan (Port Facility Security Plan), gebaseerd op de ISPS (International Ship and Port facility Security) code van de IMO.

Inmiddels heeft al meer dan de helft (47) van de bedrijven hun plannen ter goedkeuring bij de projectorganisatie ingediend. De rest van de bedrijven is samen met de projectorganisatie hard aan het werk om de deadline van 1 juli te halen.

Pb-103

© Gemeente Amsterdam