Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 26 mei 2004

Groen! geeft 'Groene Pluim' aan acht Vlaamse bedrijven
---

Mens- en milieuvriendelijke bedrijven bezocht door groene boegbeelden. Groen! gooit op 26 mei 2004 met Pluimen naar het bedrijfsleven. Groen!e kopstukken gaan woensdag op bezoek bij acht Vlaamse ondernemingen die elk een Groen!e Pluim verdienen.

Waarom? Omdat deze bedrijven bewijzen dat het ook anders kan. Omdat zij dagelijks aantonen dat ecologie en economie hand in hand gaan. Omdat ze bewijzen dat investeren in milieu, in milieuinnovatie zorgt voor jobs. Omdat ze extra inspanningen leveren voor een duurzame onderneming en toch - én misschien wel juist daarom! - een innoverend, concurrentieel bedrijf runnen. Omdat ze als ondernemers ook denken aan het welzijn van hun medewerkers.

Kortom, omdat ze net als Groen! vragen stellen bij de huidige doorholeconomie en daar iets proberen aan te veranderen. Acht Vlaamse ondernemingen krijgen een Groen!e Pluim omdat ze belangrijke Groen!e thema's in praktijk brengen: zorg voor een gezond leefmilieu, duurzame tewerkstelling, andere mobiliteit, kwaliteit van wonen.

"Groen! wil een positief alternatief voor de huidige doorholeconomie," zegt Groen!-voorzitter Vera Dua. "Groen! gelooft niet in een economie die de werknemer als wegwerpproduct behandelt. Maar kiest voor een economie op mensenmaat, voor een economie die ten dienste staat van de mens, en niet omgekeerd. Groen! wil dat mensen opnieuw meester worden van hun agenda", zegt Vera Dua.

Groen! wil investeren in innovatie, in kennissectoren die zich richten op duurzame economische ontwikkeling. De toekomst ligt in de ontwikkeling van nieuwe technieken en producten op het vlak van bijvoorbeeld energietechnologie, nieuwe materialen, eco-producten en -diensten. Daar kan Vlaanderen nog een heel stuk groeien. Dat is onze toekomst.

Het zijn vooral KMO's die voor jobs zorgen, dicht bij de mensen zelf. Het economisch beleid van Groen! is daarom een KMO-vriendelijk beleid, met stimulansen voor ondernemers. Zo wil Groen! beginnende ondernemers aanmoedigen met een vriendenlening, die de vorm krijgt van een korting op de personenbelasting.

Voor Groen! gaat economie ook hand in hand met ecologie. De milieusector is een groeisector en daar kunnen de volgende jaren duizenden mensen aan de slag. Denk maar aan sectoren als windenergie en isolatiematerialen. Op voorwaarde natuurlijk dat de overheid kiest voor innovatie, verstandig stimuleert en sensibiliseert.

Acht Vlaamse bedrijven gehuldigd om hun milieu-inspanningen

In heel Vlaanderen ontvangen acht bedrijven een Groen!e Pluim voor hun baanbrekend werk op het vlak van milieu- en mensenzorg.

Antwerpen

1. Vera Dua en Johan Malcorps overhandigen een Groen!e Pluim aan ASAP Photographic Services in Wilrijk. Het biofotololab ASAP verricht baanbrekend werk op het vlak van energie- en waterbesparing én op sociaal vlak. Bij ASAP staat niet enkel het milieu hoog in het bedrijfsvaandel maar evenzeer de werknemer: vooral de vierdagenweek spreekt heel wat werknemers aan.


2. Vera Dua en lijsttrekker Rudi Daems geven een Groene Pluim aan IOK-Ivarem afvalverwerkingsinstallatie te Geel. Dankzij de mechanisch-biologische afvalscheiding kunnen op korte termijn de storten in de Kempen gesloten en gesaneerd worden. En werd een verbrandingsoven voor deze regio overbodig.

West-Vlaanderen

3. Jef Tavernier en Rita Brauwers selecteerden voor de West-Vlaamse Groene Pluim de firma Viessmann uit Roeselare. Viessmann is producent van energiezuinige verwarmings- en ventilatiesystemen en van installaties voor alternatieve energie.

Oost-Vlaanderen

4. Vera Dua, Dirk Holemans en Els Keytsman zetten DeNoordboom uit Ronse in de bloemetjes. Dit houtverwerkingsbedrijf is een van de voortrekkers in Vlaanderen van het door WWF ondersteunde FSC-houtlabel, dat een garantie biedt voor duurzaam bosbeheer.


5. Vera Dua en Jos Stassen stappen af bij VandeVelde in Schellebelle om ook dit bedrijf een Groene Pluim te geven. Dit luxelingeriebedrijf heeft een strak milieubeleid dat erop gericht is het bedrijfsafval drastisch te beperken. Voorts werkt de firma enkel met textielgrondstoffen die geen toxische stoffen als zware metalen en pesticiden bevatten.

Vlaams-Brabant

6. Vera Dua en Eloi Glorieux huldigen Treco Energy Systems uit Overijse voor hun milieuinzet. De firma is gespecialiseerd in warmtekrachtinstallaties op basis van gasmotoren. Zulke WKK's produceren zowel electriciteit als warmte en leveren bijgevolg een belangrijke bijdrage in de strijd tegen het broeikaseffect. Daarnaast is dochterbedrijf Turbowinds de enige windturbinefabricant in België.


7. Ann De Martelaere en Bart Staes geven een Groene Pluim aan Grohe nv uit Winksele. Als producent van o.a. innoverende kranen en douches zorgt Grohe voor een drastische beperking van het waterverbruik.

Limburg

8. Flor Orij overhandigt een Groene Pluim aan Umacon uit Heusden-Zolder, dat zich specialiseert in energiearme huizen en duurzaam bouwen.

Meer info: Groen!-woordvoerder Ron Hermans 0473 90 30 66 ...............................................
Persdienst Groen!
Ron Hermans, campagnewoordvoerder
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
gsm 0473 90 30 66
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/
Uit- of inschrijven op deze mailinglist:
ga naar http://www.groen.be/dotnet/GroenFormulieren/TabForms.aspx ...............................................