Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 26/05/2004


---

Benoemingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Prof.dr. E.R. Seydel is per 1 februari 2004 benoemd tot hoogleraar Organisationele communicatie bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Zijn onderzoek richt zich in hoofdzaak op communicatie en veranderingsprocessen in organisaties. Binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen zal hij zich als interim-hoofd van de afdeling Communicatiewetenschap bezighouden met verdere positionering van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs van deze afdeling. Erwin Seydel (1947) is tevens hoogleraar Toegepaste Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente. Hij is gasthoogleraar aan enkele buitenlandse universiteiten en heeft een adviesfunctie bij het Staff College System van de Verenigde Naties te New York en Turijn op het terrein van strategische communicatie. Seydel vervult tal van bestuurstaken en adviseurschappen in de wetenschappelijke wereld, de gezondheidszorg, het bedrijfsleven en de overheid in binnen- en buitenland. Seydel maakte deel uit van verschillende door het kabinet ingestelde commissies, zoals de commissie "Toekomst overheidscommunicatie" (de zogeheten "commissie Wallage") en recentelijk de commissie "Biotechnologie en Voeding" (de ´Commissie Terlouw´). Op dit moment maakt hij deel uit van de adviescommissie "Leefstijlcampagnes".

Per april 2004 is prof.dr. S. (Steven) ten Have benoemd tot hoogleraar Strategie en Verandering bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Ten Have is betrokken bij de PDO opleiding in Verandermanagement van de faculteit.

Prof.dr. K.J. Hellingwerf is per 1 mei 2004 benoemd tot bijzonder hoogleraar Fysische aspecten van de fotobiologie bij de Faculteit der Exacte Wetenschappen. De leerstoel bestendigt de reeds tien jaar intensief verlopende onderzoekssamenwerking tussen de groep van prof. van Grondelle (Biofysica) aan de VU en die van prof. Hellingwerf aan de UvA.

Klaas Jan Hellingwerf (1950) studeerde biochemie en microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde aan de UvA en is daar sinds 1988 hoogleraar Algemene Microbiologie. Hellingwerf is verbonden aan het Swammerdam Institute for Life Sciences) en het BioCentrum Amsterdam (Research School for Molecular Cell Biology). De leerstoel aan de VU moet leiden tot een beter inzicht in de omzetting van de energie en informatie die aanwezig is in licht (kwanten) en die in de natuur gebruikt wordt om - via structuurveranderingen in receptoreiwitten - signalen door te geven en energie over te dragen. Dit is van groot belang omdat zulke fotoreceptoreiwitten de modelsystemen bij uitstek zijn om fundamentele aspecten van de werking van de belangrijkste moleculen van het leven - de eiwitten (enzymen) - te ontrafelen. Ultrasnelle spectroscopie is hierbij een onontbeerlijk hulpmiddel.

Per 1 september 2004 is prof.dr. M.C. Barnard benoemd tot bijzonder hoogleraar Liturgiewetenschap bij de faculteit der Godgeleerdheid. Hij volgt prof.dr.N.A. Schuman op die op 10 september afscheid neemt. Prof. Barnard zal zijn benoeming aan de VU combineren met zijn functie als docent Homiletiek en kerkelijk hoogleraar Liturgiek vanwege de Evangelisch-Lutherse Kerk (Protestantse Kerk in Nederland) aan de Universiteit Utrecht.

Marcel Barnard (1957) genoot zijn opleiding aan de Universiteit van Amsterdam alwaar hij in 1987 promoveerde bij prof. dr. E.J. Beker op een proefschrift over Allard Pierson. Zijn publicaties bewegen zich voor een groot deel op het terrein van kunst en liturgiek en sluiten als zodanig goed aan bij het beleid van de theologische faculteit van de VU om nadere inhoudelijke profilering gepaard te laten gaan met een grote culturele openheid.


---

2004-05-26 / pb 4.044.4.5474735088646E-13 / as/

References


1. http://www.feweb.vu.nl/

2. http://www.few.vu.nl/

3. http://www.th.vu.nl/

Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.