Socialistische Partij

Strijdbare staatssecretaris Van Geel was liever minister geweest

24-05-2004 * Tijdens het beleidsdebat dat de Eerste Kamer vandaag voerde met staatssecretaris Van Geel van Milieu vertoonde hij een strijdbaarheid die opvallend iss voor iemand, die van deze regering weinig ruimte krijgt om iets in de melk te brokkelen. Van Geel noemde het een vreemde figuur dat hij als enige staatssecretaris tijdens het voorzitterschap van Nederland van de Europese Unie een club van verder louter ministers zal voorzitten.

Op de vraag van SP-senator Tineke Slagter naar de hardheid ven de uiterste stopdatum van de chloortrein, antwoordde Van Geel dat hij nog steeds uitgaat van 1 januari 2006, hoewel hij wel toegaf dat "Europa" nog dwars ligt bij het toestaan van staatssteun voor de bouw van twee chloorfabrieken in Delfzijl. Slagter drong aan op snelle duidelijkheid voor de vele mensen langs de treinroute, die elke week enige malen een kleine kans op een groot ongeluk lopen.

Met de SP was de staatssecretaris van mening dat kernenergie geen optie is als het gaat om alternatieve schone energiebronnen, niet alleen met het oog op de veiligheidsrisico's, maar zeker ook als we kijken naar het afvalprobleem en de mogelijkheid dat deze technologie voor andere landen ook de mogelijkheid opent tot misbruik. Een poging van de VVD'er Ketting om kernenergie weer op de politieke agenda te plaatsen sneuvelde hiermee jammerlijk.

Slagter riep de staatssecretaris op om zijn naam als milieuman van het CDA hoog te houden en zich tot het uiterste in te spannen zijn invloed aan te wenden om milieu tussen de oren van de diverse ministers te krijgen en daarmee gevolg te geven aan de wens van de vier miljoen leden van milieuorganisaties.