26-05-2004
Beleving sgerichte zorg leidt tot beter omgaan met dementie

Utrecht, 26 mei 2004. Meegaan in de belevingswereld van iemand met dementie en ingaan op en bevestigen van gevoelens heeft een gunstig effect op de manier waarop deze mensen met hun ziekte omgaan. Door het toepassen van geïntegreerde belevingsgerichte zorg blijven mensen met dementie in verpleeghuizen beter in evenwicht, kunnen zich beter uiten, en tonen meer plezier en tevredenheid. Bovendien zijn ze beter in staat een adequate zorgrelatie met het personeel op te bouwen.

Dat zijn enkele resultaten uit het proefschrift Omgaan met dementie dat Jacomine de Lange van het Trimbos-instituut op 26 mei aan de Erasmus Universiteit zal verdedigen. De (kwalitatieve) studie naar 'het effect van geïntegreerde belevingsgerichte zorg op adaptatie en coping van mensen met dementie', zoals de ondertitel van het proefschrift luidt, is uitgevoerd op acht verpleeghuisafdelingen. Het onderzoek maakt deel uit van een groot experimenteel onderzoek samen met het medisch centrum van de Vrije Universiteit (VUmc) en het Instituut voor Maieutische Ontwikkeling in de Zorgpraktijk (IMOZ).

Geïntegreerde belevingsgerichte zorg is erop gericht dat mensen met dementie zich gesteund en geborgen voelen en hun gevoel van eigenwaarde behouden. Geïntegreerd betekent op de persoon afgestemd gebruik van elementen van verschillende belevingsgerichte benaderingen zoals Validation, Reminiscentie en Zintuigactivering. Geïntegreerd betekent ook geïntegreerd in de 24-uurszorg.

Het proefschrift levert naast het positieve effect van belevingsgerichte zorg een nauwkeurige beschrijving op van hoe mensen met dementie in verpleeghuizen omgaan met hun ziekte op vier zogenaamde adaptieve taken, te weten behoud van emotioneel evenwicht, ontwikkelen van een adequate zorgrelatie met het personeel, aangaan van sociale contacten met medebewoners en omgaan met de verpleeghuisomgeving.

Een tweede doel van de studie was te onderzoeken of verzorgenden na cursus en training in belevingsgerichte zorg daadwerkelijk anders gaan werken. Dat blijkt het geval te zijn. Verzorgenden worden sensitiever voor de wensen en behoeften van mensen met dementie. Zij gaan meer in op gevoelens, houden meer rekening met de behoefte van bewoners aan autonomie - of juist aan afhankelijkheid - en zijn beter op de hoogte van hun levensloop.

De vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de verpleeghuiszorg maken dit proefschrift goed leesbaar voor mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

Omgaan met dementie; het effect van geïntegreerde belevingsgerichte zorg op adaptatie en coping van mensen met dementie in verpleeghuizen, een kwalitatief onderzoek binnen een gerandomiseerd experiment. Jacomine de Lange. Academisch proefschrift Erasmus Universiteit Rotterdam. Uitgave: Trimbos-instituut, 2004. Prijs 20,-. Bestellen via www.trimbos.nl/producten (Artikelnummer AF0517) of via (030) 297 11 80.

---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11