Gemeente Capelle a/d IJssel

Pas op voor de grote bereklauw

De grote bereklauw staat (bijna) in bloei en dat betekent oppassen geblazen. De harige stengels en de bladeren van de grote bereklauw kunnen bij contact met de huid behoorlijke uitslag en brandwonden veroorzaken. De grote bereklauw groeit met name in bermen, bossen en verwaarloosde stukken groen. Vooral spelende kinderen, die bijvoorbeeld een voetbal uit de bosjes willen halen, hebben geen erg in deze vurige plant. Het blijft oppassen met de grote bereklauw totdat de plant eind augustus, begin september uitgebloeid is.

Afhankelijk van de plaats waar ze groeien worden de planten door de gemeente verwijderd. De grote bereklauw vermeerdert zich zowel ondergronds via de wortels, als bovengronds via de enorme zaadschermen. Wanneer u de grote bereklauw in uw tuin heeft staan en u wilt er van af, dan kunt u deze het beste vroegtijdig, dus nog voor de bloei, verwijderen. Draag hierbij wel handschoenen.

Mocht u toch last hebben van de gevolgen van aanraking, dan kunt u de pijn verzachten door de wond met water uit te spoelen. Wanneer u twijfelt over de ernst, raadpleeg dan altijd een arts. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Informatiecentrum van de gemeente, telefoonnummer,010-2848484