Gemeente Reimerswaal


Nieuwsbrief 5 Yerseke West

NIEUWSBRIEF NR 5

Inleiding Voor u ligt alweer de vijfde nieuwsbrief over het project Yerseke West. Met de nieuwsbrief willen wij u informeren over de stand van zaken rond het project Yerseke West. Sinds de vorige nieuwsbrief is er met name gewerkt aan de uitwerking van het programma van eisen, eigendom en beheer en het bestemmingsplantraject. In deze brief zullen we op deze onderwerpen nader ingaan en natuurlijk op de activiteiten die de komende maanden gaan plaatsvinden. Programma van eisen multifunctioneel centrum

Er is met name met de beide scholen, het Kompas en de Prinses Beatrixschool, intensief overleg gevoerd over het programma van eisen voor het multifunctioneel centrum.

Tijdens de vergadering van de stuurgroep van 28 april jongstleden is het programma van eisen voor het mfc door de gebruikers geaccordeerd. Een aantal ruimten zal multi-functioneel worden gebruikt, zoals een keuken, toiletten, een zaalruimte, vergaderruimten en een handvaardigheidslokaal, dat ook door de stichting Inspin zal worden gebruikt.

Notitie beheer en exploitatie

Er is een concept-notitie beheer en exploitatie opgesteld op basis van gesprekken met de scholen, de gemeente en de stichting Kinderopvang de Bevelanden. De notitie is door de projectgroep, waarin de scholen, de peuterspeelzaal en de kinderopvang zijn vertegenwoordigd, besproken. Over de belangrijkste uitgangspunten bestaat overeenstemming, maar over de uitwerking op detailniveau moet nog nader overleg worden gevoerd. De uitgangspunten voor het beheer zijn:
* Beheersafspraken worden voor een periode van 3 jaar gemaakt, daarna vindt er een evaluatie plaats.

* De gemeente draagt structureel bij in de kosten van exploitatie en beheer.

* In de eerste 3 jaar zal de gemeente ondersteunen door een coördinerende rol in het beheer.

* Het beheerplan omvat heldere afspraken over wie waarvoor verantwoordelijk is.

* De coördinatie en de uitvoering van het beheer gebeurt door betaalde krachten, met uitzondering van de individuele ruimten van Mozart.

* Uitgangspunt is een gezonde en transparante bedrijfsvoering met een meerjarenbegroting.

* Er wordt gestreefd naar een optimale bezettingsgraad voor de multifunctionele ruimten.

* Gebruikers moeten zich houden aan gebruiksregels voor het gebouw.

Inrichtingsplan projectgebied

In opdracht van de gemeente wordt door bureau RIET een inrichtingsplan gemaakt. Het inrichtingsplan is een nadere uitwerking van het beeldkwaliteitplan en het betreft het voetbalcomplex, het korfbalcomplex, de parkeervoorzieningen, het groen, verkeersafwikkeling, riolering en bekabeling en de afwatering. Voor het maken van het plan worden in mei gesprekken gevoerd met de sportverenigingen, met het nutsbedrijf en met het waterschap. Naar verwachting zal het conceptplan met een kostenraming in juli gereed zijn, en na de zomervakantie aan het gemeentebestuur en andere betrokkenen worden voorgelegd.

Bestemmingsplantraject

Op 26 februari heeft een voorlichtingsavond plaatsgevonden in dorpshuis de Zaete in Yerseke. Tijdens deze avond is informatie gegeven over de voortgang van het project en over het ter inzage liggende voor-ontwerpbestemmingsplan. Gedurende een periode van 4 weken is een ieder in de gelegenheid gesteld om het bestemmingsplan in te zien en zienswijzen kenbaar te maken. Momenteel wordt vooroverleg gevoerd met externe instanties zoals het waterschap, de provincie en de Zeeuwse Milieufederatie. De verwachting is dat dit in de loop van de zomer kan worden afgerond en dat in het najaar het ontwerpbestemmingsplan in procedure gebracht kan worden.

Omwonenden

Met de belangenvereniging van omwonenden wordt regelmatig gesproken over de voortgang van het project. Met name de verkeerssituatie is voor de omwonenden van groot belang. De afwikkeling van het verkeer en de te nemen maatregelen worden door adviesbureau RIET in het inrichtingsplan opgenomen. Uiteraard zal dit met de belangenvereniging worden besproken.

Projectfasering

Voor de helderheid hebben we het project Yerseke West onderverdeeld in een aantal fasen. In onderstaand schema kunt u precies zien in welke fase we momenteel zijn. De groen gekleurde fasen zijn inmiddels afgerond, de roze fasen worden momenteel doorlopen en de geel gekleurde fasen moeten nog worden uitgevoerd.
Programma van eisen
Initiatief
Definitie
Eigendom & Beheer
Ontwerp
Bouwvoorbereiding
Uitvoering
Nazorg
Haalbaarheidsanalyse

Activiteiten in de komende periode

Inrichtingsplan

Het inrichtingsplan voor sport, infrastructuur en groen zal in juli door buro RIET zijn afgerond en na de zomervakantie worden gepresenteerd aan betrokkenen en aan het gemeentebestuur.

Architectenselectie

Nu het programma van eisen voor het mfc gereed is, kan begonnen worden met het selecteren van een architect. Door de stuurgroep is een selectiecommissie gevormd voor de architectenkeuze, die bestaat uit medewerkers van de gemeente, de beide scholen en de kinderopvang. De selectiecommissie zal eerst een aantal criteria voor het kiezen van een architect opstellen. Op basis van de selectiecriteria zal vervolgens de commissie een advies voor de keuze van een architect aan de stuurgroep uitbrengen dat aan het college van burgemeester en wethouders wordt voorgelegd. Naar verwachting zal de procedure in het najaar zijn afgerond.

Eigendom, beheer en exploitatie

Door een merendeel van de stuurgroep is een voorkeur uitgesproken voor een eigendomsconstructie, die aansluit bij de situatie zoals die ook voor andere scholen in de gemeente Reimerswaal geldt. Het economisch eigendom ligt bij de gemeente en het juridisch eigendom blijft bij de scholen. Deze constructie sluit ook goed aan op landelijke ontwikkelingen waarbij de schoolbesturen steeds meer bevoegdheden krijgen. Voor alle gebruikers is het duidelijk dat eigendom, beheer en exploitatie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat goede afspraken over de verantwoordelijkheden van alle partijen moeten worden gemaakt. De komende periode zal dit onderwerp nader worden uitgewerkt.

Bestemmingsplantraject

De concept-beantwoording van de inspraak- en vooroverlegreacties van het college zullen voorgelegd worden aan de opinieraad. Indien de opinieraad instemt met de voorgestelde beantwoording van de inspraak en vooroverlegreacties zal het bestemmingsplan (indien nodig) worden aangepast en kan de vaststellingsprocedure worden gestart. Deze fase begint met de ter visie legging van het ontwerpbestemmingsplan.

Reacties

Uw ideeën, vragen en opmerkingen zijn natuurlijk altijd welkom. U kunt ze doorgeven aan de projectsecretaresse, mevrouw Carla Joosse, (zie colofon).

Colofon

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven in het kader van het project Yerseke West. In de nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de resultaten en de ontwikkelingen van het project. Doel van het project is de realisatie van een multi-functioneel complex, waarin scholen en welzijninstellingen samenwerken om een goede zorg aan kinderen te kunnen bieden. De nieuwsbrief wordt verzonden aan alle toekomstige gebruikers van het nieuwe complex, de omwonenden van de Hogeweg e.o., de politiek en de lokale pers en samengevat gepubliceerd in Reimerswaal Info. Reacties zijn van harte welkom. U kunt ze richten aan: Projectsecretariaat: Mevrouw C. Joosse Postbus 70
4416 ZH KRUININGEN
0113-395 320/395 292 U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met het projectmanagement: Deloitte en Touche/ICS Adviseurs, mevr. A. Keita 040-2393636 Projectmanager gemeente, mevr. M.
Noordhoek 0113-395 292

Telefoon: 0113-395320/395292

(Geplaatst op: 26-05-2004)