Socialistische Partij

SP vraagt antwoord op verzoek aan Verdonk

24-05-2004 * Al in december maakte de SP zich hard voor het verstrekken van een verblijfsvergunning aan mevrouw Ghazanavi, die als enig lid van haar gezin met man en twee kinderen het land dreigt te worden uitgezet. Het college stemde destijds in met het verzoek aan minister Verdonk de verblijfsvergunning om humanitaire gronden te verlenen. Sindsdien is er weinig gebeurd en voor mevrouw Ghazanavi is de situatie nog even uitzichtloos. Reden voor de SP om tijdens het vragenuurtje de kwestie opnieuw aan te kaarten.

Inbreng vragenuurtje gemeenteraad 24 mei 2004

Beste raadsleden en college,

Op 15 december 2003 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin zij zichzelf de opdracht gaf minister Verdonk een brief te sturen met het verzoek om Nilofar Ghazanavi een verblijfsvergunning op humanitaire gronden te verlenen. In dezelfde motie wordt het college verzocht deze brief mede te ondertekenen. Het college stemde hier tijdens de vergadering van harte mee in.

Nog even voor ieders herinnering:
In 1995 vluchtten haar ouders samen met Nilofar vanuit Iran naar Nederland. Nilofar Ghaznavi trouwde in 1996 met haar man, A. Mirza Hassan. Samen hebben ze een zoon (7 jaar ) en dochter (3 jaar). Haar wettelijke man en twee kinderen beschikken over de Nederlandse nationaliteit. Nilofar Ghaznavis verzoeken om een verblijfsvergunning zijn echter afgewezen. Zij moet officieel Nederland verlaten. Het gezin is hier in Alkmaar terecht gekomen, omdat zij in de veronderstelling leefde voor een langere periode bij kennissen te kunnen wonen. Helaas bleek dat een misvatting te zijn. Na een aantal maanden bij de Alkmaarse Laura Hassler in huis te hebben verbleven, hebben ze tijdelijk woonruimte kunnen huren.

In de brief die het college op 18 december 2003 mede namens de gemeenteraad heeft gezonden, staat: Dit gezin dat in 1996 voor de Nederlandse wet gehuwd is, mag ons inziens niet uit elkaar worden gehaald. Een groot deel van de Alkmaarse bevolking acht dit zowel moreel als maatschappelijk onaanvaardbaar, het druist in tegen normen, waarden en rechtsgevoel. Gemeenteraad en college vragen u in grote meerderheid voor deze vrouw uw morele en humanitaire waarden te laten spreken en haar alsnog een verblijfsvergunning op humanitaire gronden te verstrekken.

Stand van zaken en keuzes:
Inmiddels zijn we vijf maanden verder en zit Nilofar Ghaznavi, haar man en kinderen nog steeds in dezelfde uitzichtloze situatie. Nilofar en haar man maken zich het meest zorgen om hun kinderen. Zij zijn hier geboren en gaan naar de basisschool en de crèche, spreken net als hun leeftijdgenootjes de Nederlandse taal en kennen geen andere situatie. Wat wel een verschil met de andere kinderen is, zijn de vele stressvolle situaties die zij mee hebben gemaakt. Maar voor welke keuzes staan de ouders nu? Als de moeder het land wordt uitgezet, moeten haar man en kinderen haar dan volgen? Of moeten zij zelf plannen maken om uit Nederland te vertrekken? Of maar afwachten wat er gaat gebeuren en bij iedere bel aan de deur opschrikken omdat de vreemdelingenpolitie voor de deur kan staan?

Het zal u duidelijk zijn dat wij vinden dat Nilofar Ghaznavi en haar man eigenlijk al lang van deze vragen verlost hadden moeten zijn. Zij komen er zonder hulp van derden niet meer uit en grijpen elke strohalm aan. En hoe wanhopig moeten zij wel niet zijn als zij aan terugkeer naar Iran denken. Stelt u zich dat eens voor. Na 11 jaar en 9 jaar terugkeren naar Iran met twee kinderen, zonder een enkel toekomstperspectief en met alle (politieke) en veiligheidsrisicos die aan zon stap verbonden zijn. En hoe moet het met de kinderen? Maar ja, zo onvoorstelbaar is het allemaal niet. Want welke gedachten gaan er allemaal niet door je heen als je vrouw en moeder van twee kinderen van de ene op de andere dag opgepakt kan worden en het land wordt uitgezet?

Geachte raad en college: In december hebben wij ons hard gemaakt voor dit gezin. Wij zijn achter hen gaan staan en hebben laten zien dat zij er voor ons toe doen. Dat zij welkome burgers van Alkmaar zijn. Daarvoor hebben we minister Verdonk aangeschreven en haar verzocht het gezin niet te scheiden. Het gezin en ook wij (gemeenteraad en college) hebben op ons verzoek nog geen antwoord ontvangen. De SP vindt het daarom gewenst en noodzakelijk dat de gemeenteraad, ondersteund door het college, zich nogmaals tot minister Verdonk wendt met de vraag om op het eerdere gestelde verzoek nu eindelijk een antwoord te krijgen. Wij vinden het inhumaan mensen zolang in onzekerheid te laten.

Vraag:
Bent u, gemeenteraad en college, met ons van mening dat extra inspanning vanuit de gemeente Alkmaar voor het gezin van Nilofar Ghaznavi noodzakelijk is? En zo ja, bent u bereid in contact met minister Verdonk te treden om de situatie van het gezin Ghaznavi persoonlijk onder haar aandacht te brengen?
SP

Jan van Schaik