Gemeente Den Haag

mei 2004
Hagenaars gebruiken meer groene stroom (25 mei)

31% van de huishoudens in Den Haag gebruikt groene stroom. Dat is een van de uitkomsten van het Milieuverslag 2003 van de gemeente Den Haag dat vandaag door het College van B&W is vastgesteld. Het milieuverslag is een verantwoording over de uitvoering van het milieubeleid in 2003. Uit het milieuverslag blijkt onder meer dat er een stijging heeft plaatsgevonden van het gebruik van zonne-energie in Den Haag en dat duurzaamheid een vast onderdeel is geworden van het gemeentelijk beleid. Het Milieuverslag 2003 gaat hoofdzakelijk in op de speerpuntthema's klimaat, water, schoon, geluid, binnenmilieu en gebiedsgericht beleid uit het Milieubeleidsplan 2001-2006.

De gemeente Den Haag streeft op lange termijn naar een CO2 neutrale stad. Als tussendoel wordt gestreefd naar een CO2 neutrale gemeentelijke organisatie in 2006. Dit beleid krijgt gestalte langs drie sporen: energiebesparing, omschakeling naar duurzame energie en aankoop van emissierechten. Positief in dit kader is de stijging van het gebruik van zonne-energie door Hagenaars. Inmiddels maken al meer dan 11.000 huishoudens gebruik van zonnepanelen en/of zonneboilers. Dit bespaart zo'n 3000 ton CO2 (verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde) per jaar. Ook positief is de groei van het gebruik van groene stroom naar 31% van de Haagse huishoudens. Samen besparen ze 120.000 ton CO2. Andere belangrijke ontwikkelingen op het gebied van klimaatbeleid in 2003 waren verder "The Bet" een weddenschap met middelbare scholieren om energie te besparen en de 1300 gratis energiebesparingadviezen voor de particuliere woningbouw.

Opmerkelijk is dat Hagenaars geïnteresseerd zijn in bodemkwaliteit. Het Bodeminformatiepunt heeft in 2003 boven verwachting veel verzoeken (meer dan 8500) ontvangen veelal via makelaars om informatie over bodemkwaliteit, een vast onderdeel bij transacties van onroerend goed zoals huizen. Daarnaast is in 2003 duurzaamheid vast onderdeel in gemeentelijk beleid van Den Haag geworden. Om duurzaamheid in het gemeentelijk beleid te verankeren zal naast het gebiedsgericht milieubeleid een nieuw instrument worden geïntroduceerd, de zogeheten duurzaamheidsparagraaf. Deze paragraaf zal vast onderdeel worden bij ontwikkeling van nieuwe gemeentelijke plannen.