Gemeente Den Haag

mei 2004
Gemeente Den Haag staat borg voor historisch karakter Veenweg (25 mei)

Het college van B & W heeft vandaag het toetsingskader voor de Veenwegzone vastgesteld. Dit kader moet ervoor zorgen dat het historische karakter van het kenmerkende lint in Leidschenveen blijft bestaan, terwijl nieuwe bebouwing wordt toegevoegd om van de Nieuwe Veenweg een dynamischer en vitaler zone te maken.

De Veenwegzone wordt gevormd door het lint en schakels. Met het lint wordt het kerngebied van de Veenweg bedoeld en het achterliggende land vormt de schakels. Het openbaar gebied in deze zone bestaat uit het historische dijklichaam met aan de westzijde het boezemwater.

Aan het lint liggen boerderijen en woningen waarvan sommigen met een historisch karakter. Het totale beeld levert naast een grote verscheidenheid aan uitstraling, gebouwtypologieën, afmetingen en uitvoering ook een overwegend landelijk agrarisch karakter op.

De schakels liggen tussen het historisch lint en de nieuwe woonbuurten van Waterland en de toekomstige woonbuurten van Rietwijk. In bebouwing onderscheiden de schakels zich zowel van het lint als van de nieuwe woonbuurten door verschillen in onder andere de morfologie, de bebouwingsrichting (woning), de typologie en de architectuur.

Spelregels
De uitgangspunten voor lint en schakels zijn in het stedenbouwkundig toetsingskader vertaald in spelregels voor bebouwing, buitenruimte, erfscheiding en parkeren. Voor de bestaande bebouwing aan het Lint blijven de bepalingen uit het bestemmingsplan Leidschenveen voor Wonen Linten geldig.

In het bestemmingsplan Leidschenveen is het wonen globaal bestemd en voorzien van een uitwerkingsplicht (o.a. voor de Veenwegzone). Het stedenbouwkundig toetsingskader vormt de onderlegger voor het uitwerkingsplan Veenwegzone. Dit plan moet uiteindelijk door de gemeenteraad worden vastgesteld.