LIJST PIM FORTUYN

LPF bepleit stopzetting project Zuiderzeelijn

PERSBERICHT

Den Haag, 26 mei 2004

LPF-Kamerlid Gerard van As vindt het 'van de zotte' dat het kabinet de besluitvormingsprocedure met betrekking tot de aanleg van de Zuiderzeelijn voortzet, met kennis van de schrikbarende cijfers die het CPB hen heeft voorgerekend.

De Lijst Pim Fortuyn vindt dat de Zuiderzeelijn, in welke vorm dan ook, niet mag worden aangelegd. Van As: 'Dezelfde fout als bij de aanleg van de Betuwelijn en de HSL mag nu niet worden gemaakt. Dit miljardenproject blijkt uit meerdere onderzoeken volslagen onrendabel te zijn. Juist vanwege eerdere financiële debacles is vorig jaar de motie Hermans aangenomen, welke leidde tot de instelling van de tijdelijke Commissie Infrastructurele Projecten. Voorkomen moet worden dat megablunders als de Betuwelijn en de HSL nog eens plaats vinden. Maar dit kabinet heeft van deze blunders vooralsnog niets geleerd'.

Het CPB heeft een vijftal studies naar de rentabiliteit van een aan te leggen Zuiderzeelijn doorgerekend en deze mondeling toegelicht bij het kabinet. Geen enkele optie blijkt rendabel.

De bestuurlijke erfenis van Netelenbos en Pronk - die de eerdere rapportages onder het kleed hebben geveegd - leidt tot het vervolgen van het besluitvormingstraject. Immers, bestuurlijk commitment met bestuurders van de noordelijke provincies is al aangegaan. Er bestaan echter geen economische argumenten voor dit kabinet om door te gaan met de Zuiderzeelijn.

Van As: ''t Enige argument dat dit kabinet nog heeft om het project uit te voeren, is werkgelegenheid voor zo'n 3000 mensen. Dat komt neer op miljoenen per baan! Door stopzetting van dit project zou er in de periode 2008-2010 al 474 miljoen euro vrij kunnen komen voor zinniger investeringen'.

De Lijst Pim Fortuyn wil op korte termijn een plenair debat voeren over nut en noodzaak van de Zuiderzeelijn.

De centrale overheid heeft voor de Zuiderzeelijn een bedrag van 2,8 miljard euro gereserveerd. De regionale overheden moeten hun bijdragen nog vastleggen. Eerder is gesteld dat hiermee een bedrag van 230 miljoen euro gemoeid zou zijn.