LEI

persbericht / nr. 1773

26-mei-2004

Spaanse kasgroente versus Nederlandse: minder energie, meer chemische middelen

Teelt en transport van een kilo tomaat, paprika of komkommer vraagt in Nederland 9 tot 17 keer zoveel energie als in Spanje. Maar op het gebied van chemische gewasbeschermingsmiddelen liggen de verhoudingen totaal omgekeerd: een Spaanse teler gebruikt per kilo eindproduct 16 tot 26 keer zoveel middelen als een Nederlandse. Dit blijkt uit een onderzoek van het LEI en het PPO-Glastuinbouw (beide onderdeel van Wageningen UR) naar de concurrentie tussen beide landen op het gebied van duurzame vruchtgroenteteelt in kassen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van LNV.

De productie van vruchtgroenten (tomaten, paprikas en komkommers) per vierkante meter kas ligt in Spanje veel lager dan in Nederland. Ook de exportprijzen blijven achter bij de Nederlandse door een gemiddeld mindere kwaliteit. Die hangt samen met een technologische achterstand, zoals het gebruik van plastic kassen met een lagere lichtdoorlaat en beperkte ventilatiemogelijkheden. Klimaatcomputers, verwarming en CO2-dosering worden nauwelijks toegepast.

De Nederlandse concurrentiepositie wordt moeilijker naarmate Spanje erin slaagt de productie per vierkante meter te verhogen en de kwaliteit te verbeteren. Daarvoor zal de Spaanse teler zijn energiegebruik moeten vergroten, al valt een grootschalig gebruik van verwarming daar voorlopig niet te verwachten. Ook bij stijgend Spaans energiegebruik blijft het voor de Nederlandse tuinder overigens nodig om zijn eigen gebruik verder terug te dringen, als hij wil blijven concurreren op het gebied van duurzaamheid. De opkomst van belichting in de vruchtgroenteteelt maakt dit extra moeilijk.

Nederland wist het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sterk terug te dringen door het toepassen van biologische bestrijding van plagen. Dit teeltsysteem dat in de vruchtgroenteteelt gemeengoed is, vraagt relatief veel energie. Door klimatologische en teeltkundige omstandigheden gebeurt dat in Spanje maar heel beperkt. Een uitzondering vormt de paprikateelt in Murcia. Voor deze teelt ontwikkelt de milieu-indicator gewasbescherming zich in de richting van het Nederlandse niveau.

---

Duurzaamheid van vruchtgroenten in Spanje; Proeve van monitoring. Het rapport bestellen 'rapport 2.04.04'.