Gemeente Breda

Persberichten

26-05-2004

Eén tarievenstelsel voor sportaccommodaties Breda

Eén tarievenstelsel voor alle binnen- en buitensportaccommodaties van de gemeente Breda. Dat betekent dat de verschillende verhuurtarieven en verhuurvoorwaarden die nu nog bestaan gelijkgetrokken worden. Deze harmonisatie staat beschreven in de nota Tarieven voor de Sport, die het college van Burgemeester en Wethouders voor inspraak heeft vrijgegeven.

Het college hanteert als uitgangspunt bij het opheffen van de verschillen dat voor sportcomplexen als tennisbanen en voetbalvelden dezelfde basistarieven moeten gelden. Ook moet de gemeentelijke dienstverlening voor alle buitensportcomplexen gelijk zijn. Een van de gevolgen is dat de gemeente het waterverbruik van alle sportaccommodaties voor haar rekening gaat nemen. Voor alle binnensportcomplexen die in eigendom en/of beheer van de gemeente zijn, geldt die regel al.

Het nieuwe tarievenstelsel heeft vooral gevolgen voor de buitensportverenigingen die zich bezighouden met voetbal, hockey en tennis. 18 Sportverenigingen gaan er financieel op vooruit, terwijl 13 verenigingen voor hogere (huur)lasten komen te staan. Wethouder Alfred Arbouw van sportzaken heeft verenigingen welke het zwaarst door het nieuwe stelsel worden getroffen, inmiddels mondeling geïnformeerd. Voor hen is een overgangsperiode van vijf jaar geregeld. Dat houdt in dat de verhoging van de lasten geleidelijk aan wordt doorgevoerd.

Van de 18 verenigingen die er financieel op vooruit gaan betekent de nieuwe regeling voor sommige een meevaller van 500,- of meer. Uitschieters hierbij zijn de Ulvenhoutse Voebalvereniging (UVV) en Voetbalvereniging Bavel (VV Bavel).
Van de 13 verenigingen die nadeel hebben, gaan er 6 meer dan 500,- op achteruit. Uitschieters hierbij zijn de tennisverenigingen in Teteringen, Bavel en Ulvenhout.

De veranderingen zijn het gevolg van de gemeentelijke herindeling van 1997. Toen werden de gemeenten Nieuw-Ginneken, Prinsenbeek en Teteringen ingedeeld bij de gemeente Breda. De bij de herindeling betrokken gemeenten hanteerden verschillende tarieven en voorwaarden bij de verhuur van sportaccommodaties.

Betrokkenen krijgen vier weken de tijd schriftelijk op de nota Tarieven voor de Sport te reageren. Eventuele opmerkingen worden verwerkt in een commentaarnota, waarover de gemeenteraad een besluit zal nemen.

Breda, 25 mei 2004