Gemeenschapsmerk ook geldig in de nieuwe lidstaten van de Europese Unie

26 Mei 2004

Nu op 1 mei jl. de Europese Unie is uitgebreid met tien lidstaten strekt de bescherming van gemeenschapsmerk registraties zich automatisch uit tot de toetredende landen, tenzij daar al een identiek of overeenstemmend merk voor dezelfde of soortgelijke waren en/of diensten bestaat dat te goeder trouw is ingeschreven. Afhankelijk van de feitelijke situatie kunnen wij vaststellen wat de omvang van uw merkrecht dan is.

De uitbreiding van de EU met de nieuwe lidstaten in mei brengt mee dat het beschermingsgebied van Gemeenschapsaanvragen en registraties automatisch is uitgebreid met de nieuwe lidstaten.

Oppositie

Het is mogelijk dat er al een identiek of overeenstemmend merk geregistreerd is in een of meer van de toetredende landen. Als die registratie te goeder trouw is verricht dus niet met het doel om een merk uit een van de bestaande EU-landen te dwarsbomen-, kan de merkhouder sinds 1 november 2003 stappen ondernemen om het gebruik van het Gemeenschapsmerk in dat gebied te laten verbieden.

Nieuwe lidstaten per 1 mei 2004

De tien nieuwe toetredende EU-landen zijn Letland, Estland, Litouwen, Cyprus, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van het bovenstaande dan zijn wij u graag van dienst.