Ministerie van Justitie

Jaarverslag Openbaar Ministerie: meer aandacht voor aanpak jeugdcriminaliteit
26 mei 2004

Een doelgerichte aanpak van jeugdcriminaliteit leidt tot nog meer zaken bij het Openbaar Ministerie (OM). In 2003 kwamen meer dan 30.000 jongeren voor de afhandeling van een strafbaar feit terecht bij de politie of het OM. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2003 dat vandaag verscheen. Criminele jongeren kwamen ook vaker in aanraking met justitie. Werd in 1998 nog één op de vijf jeugdzaken terzijde gelegd, in 2003 werd nog maar tien procent geseponeerd.

Alle arrondissementen hebben een goed beeld van de omvang, de aard en de spreiding van de jeugdcriminaliteit. Dit is noodzakelijk voor een gerichte aanpak. Voor het OM hebben jeugd en veelplegers prioriteit in de aanpak van criminaliteit. In alle arrondissementen zijn er initiatieven genomen om een veelplegersaanpak van de grond te tillen.

De ambities van het veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving' zijn in 2003 ruimschoots gehaald, aldus het OM. Vooral de toegenomen aandacht voor de bestrijding van overlastcriminaliteit is goed zichtbaar in de cijfers. De toename wordt vooral veroorzaakt door groeiende aantallen overtredingen van algemeen plaatselijke verordeningen, regels in het openbaar vervoer (zwartrijden en ordeverstoring), vreemdelingenwetgeving en zware verkeersovertredingen. Deze overtredingen veroorzaken veel ergernis en onveiligheidsgevoelens bij burgers. Het aantal rechtbankzaken steeg met acht procent naar bijna 270.000.

Traditiegetrouw gaat het jaarverslag van het OM vergezeld van Goed Beschouwd, een uitgave met daarin enkele nadere beschouwingen van themas op het terrein van criminaliteit en de strafrechtshandhaving. De beschouwingen zijn opgesteld door de onderzoeksafdeling van het landelijk Openbaar Ministerie.