CDA

CDA
26-05-04
Hester Maij start grootschalige controle actie in Amsterdams westelijk havengebied

Onder verantwoordelijkheid van CDA-wethouder Hester Maij is dinsdag 25 mei een grootschalige controle-actie uitgevoerd op een bedrijventerrein in Amsterdam-Westpoort.

Op het bedrijventerrein de Heining is nagegaan of de vijftig hier gevestigde bedrijven zich houden aan de wet- en regelgeving, vooral wat betreft milieubeheer, bodembescherming, (onder)huur en belastingafdracht.

De controleactie is onderdeel van het Meerjarenplan Westpoort 2003-2006, dat tot doel heeft het gebied veiliger en aantrekkelijker te maken voor ondernemers en hun werknemers.
Verantwoordelijk wethouder Hester Maij: Als CDA willen wij een einde maken aan het gedogen van het gedogen. Wet- en regelgeving moeten worden gehandhaafd omdat alle Amsterdammers recht hebben op een betrouwbare overheid. Als gemeentebestuur wisten we niet precies wat er op onze bedrijventerreinen in Westpoort gebeurt. Wel hadden we vermoedens. Met dit soort acties werken we als gemeente aan een veilig, schoon, en heel Westpoort.

Tijdens de controles zijn onder andere een wietplantage in aanbouw ontmanteld en een verlaten xtc-lab en gestolen autos aangetroffen. Daarnaast zijn er diverse milieuovertredingen geconstateerd en illegaal in Nederland verblijvende personen opgepakt.

De actie is een gezamenlijk initiatief van drie gemeentelijke diensten en de Belastingdienst. Politie en Openbaar Ministerie nemen deel aan de actie om de veiligheid van de controleurs te waarborgen en - zo nodig - tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. Bij de actie zijn dertig ambtenaren van de gemeente Amsterdam betrokken, 35 medewerkers van de Belastingdienst, dertig agenten, en enkele medewerkers van het OM. Op deze manier is het mogelijk in één dag een allesomvattende controle uit te voeren.

Westpoort is een bedrijven- en industriegebied van ruim 35 km² in de westelijke haven, met ruim 1500 veelal kleinere bedrijven. Er werken ruim 40.000 mensen en het gebied heeft slechts 400 bewoners. De Heining is een terrein met bedrijvigheid, zoals autosloop en -herstel, containerverhuur, en de opslag van goederen. De overheid kan moeilijk greep krijgen op de activiteiten in de Heining, zo bleek uit onderzoek van het Van Traa-team (coördinator veiligheidsaanpak Westpoort) uit 2002. In het Veiligheidsplan Amsterdam, dat de gemeenteraad vorige zomer heeft goedgekeurd, is Westpoort aangemerkt als gebied dat speciale aandacht krijgt.