Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Brinkhorst tegen schrappen innovatiesubsidies
Nummer: 560

Datum: 26-05-2004


Minister Brinkhorst van Economische Zaken is tegen het voorstel van enkele Tweede Kamerleden om subsidieregelingen te schrappen zodat het fiscale instrumentarium kan worden uitgebreid. Hij zet zijn argumenten uiteen in een reactie op de motie van Tweede Kamerlid Van Dam die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De motie is een pleidooi om in het innovatiebeleid het accent op fiscale instrumenten te vergroten en hiervoor subsidies op het gebied van innovatie en andere beleidsterreinen van Economische Zaken af te schaffen.


Nog verder gaande fiscalisering helpt volgens Brinkhorst niet om de knelpunten in het innovatiesysteem op te lossen. Veel beleidsdoelen kunnen niet langs fiscale weg worden geregeld. De huidige beleidsmix is gevarieerd en kent zowel fiscale als andere componenten. Een belangrijke rol voor fiscale maatregelen in de beleidsmix voor innovatie staat voor mij niet ter discussie. In de huidige beleidsmix neemt de WBSO (Wet ter Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk) als fiscaal element een centrale positie in. Die positie is nog versterkt door de structurele intensivering van de WBSO met Euro 100 miljoen uit het Hoofdlijnenakkoord, aldus minister Brinkhorst.


In studies over de meest effectieve beleidsmix op het gebied van innovatie wordt zonder uitzondering geconstateerd dat die gevarieerd moet zijn, dient aan te sluiten op de knelpunten in het internationale innovatiesysteem en dat de onderdelen van de mix in onderlinge samenhang moeten worden gezien, zo schrijft minister Brinkhorst aan de Tweede Kamer. In het IBO Technologiebeleid en de Innovatiebrief is de beleidsmix op het gebied van innovatie doorgelicht en waar nodig vernieuwd en gestroomlijnd.


De opvatting van de minister werd op 10 mei jl. gedeeld door de R&D-directeuren van de grootste R&D-uitvoerende ondernemingen van Nederland. In het najaar zal de Tweede Kamer een aanvullende rapportage ontvangen over de effectiviteit van de huidige innovatie-instrumenten.