Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuwe regels Park+Ride bij station Alexander in Rotterdam

De stadsregio Rotterdam neemt vanaf vandaag twee jaar lang een proef met doelgroepparkeren bij station Alexander in Rotterdam. De P+R-parkeerplaatsen zijn daar dan in principe alleen bestemd voor automobilisten die hun reis vervolgen met het openbaar vervoer. Als zij met een elders gestempelde inrijparkeerkaart kunnen aantonen, dat zij na het parkeren met trein, bus of metro naar een andere verder gelegen zone zijn gereisd, dan kunnen zij bij terugkeer het P+R-terrein gratis verlaten.

Het P+R-terrein Alexander wordt door de toegenomen mobiliteit steeds vaker gebruikt door automobilisten die geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Daardoor komt de beschikbaarheid van P+R-parkeerplaatsen in het gedrang. De proef betekent dat er een einde komt aan het gratis parkeren. Automobilisten die niet van het openbaar vervoer gebruik maken, kunnen dan alleen tegen betaling op het P+R-terrein Alexander parkeren.
Voor parkeerders in de directe omgeving van het P+R-terrein ligt het parkeertarief gelijk aan dat van elders in de wijk. Tijdens de proef zal de bezettingsgraad op het P+R-terrein en de parkeerdruk in de directe omgeving gemeten worden. Tevens zullen de gebruikers gevraagd worden wat zij van de nieuwe regeling vinden. De resultaten worden gebruikt om te bepalen of de proef na twee jaar wordt omgezet in een definitieve regeling.

De stadsregio Rotterdam wil met de introductie van het P+R-systeem het openbaar vervoer en het fietsgebruik stimuleren. Als automobilisten een OV-jaarabonnement hebben, kunnen zij bij Stadstoezicht in aanmerking komen voor een gratis P+R-abonnement. In de nieuwe loge bij de in/uitgang van het P+R-terrein, kan men daarover meer informatie krijgen. Naast deze nieuwe regeling zijn onlangs ook andere maatregelen doorgevoerd, zoals toezicht op het terrein, verbeterde verlichting en cameras.

Voor meer informatie over de proef kunt u contact opnemen met de Rotterdamse dienst Stedebouw en Volkshuisvesting, mevrouw Van t Hoogerhuijs, tel. 010-4895253 of met de heer Lulofs, tel. 0104895744. U kunt ook bellen met het informatienummer van Stadstoezicht 010-8902200.