Ingezonden persbericht


Universiteit Maastricht

Persbericht

26 mei 2004

Em. prof. Herman van Praag ontvangt eredoctoraat Universiteit Antwerpen

Prof. dr. H.(Herman) M. van Praag zal op 28 mei aanstaande een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit Antwerpen. In het laudatio, opgesteld door prof. dr. Bernard Sabbe wordt gesteld dat 'Van Praag zonder twijfel beschouwd kan worden als de grondlegger van de biologische psychiatrie in Nederland en Vlaanderen. Zijn fundamenteel onderzoek naar de stoornissen van de neurotransmissie in het brein is van groot belang gebleken voor de diagnostiek en behandeling van ernstig depressieve patiënten.'

Prof. dr. van Praag werd in 1992 benoemd tot hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit Maastricht. Voordien was hij als hoogleraar verbonden aan resp. de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en het Albert Einstein College of Medicine in New York. Sedert zijn emeritaat in 1997 is hij nog aan de instelling verbonden als wetenschappelijk adviseur van de afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie. Hij verwierf voor zijn werk vele internationale en nationale onderscheidingen, is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Daarnaast is hij oprichter en thans vice-voorzitter van de Stichting Psychiatrie en Religie en voorzitter van de Section Religion, Spirituality and Psychiatry van de World Psychiatric Association (WPA).

Naast het eredoctoraat vielen hem onlangs nog twee andere onderscheidingen ten deel. Van het Collegium Internationale Neuro-Psychopharmacologicum ontving hij onlangs de Pioneer in Psychopharmacology Award. Het CINP is de voornaamste wetenschappelijke organisatie die wereldwijd opereert op het terrein van het hersenen- en gedragsonderzoek, en de Pioneer Award is de hoogste onderscheiding van deze organisatie. Tevens ontving Van Praag onlangs een uitnodiging voor het vervullen van het KROC Foundation Lectureship, van het Cambridge/Massachusetts Institute of Technology.

Het eredoctoraat van prof. em. dr. H. van Praag wordt tegelijk met vier andere eredoctoraten uitgereikt. De eer valt ook te beurt aan Nelson Mandela (gewezen president van Zuid-Afrika), prof. dr. Sir Tony Atkinson (Univ. of Oxford), prof. em. dr. Amyand D. Buckingham (Univ. of Cambridge) en prof. dr. David M.G. Newbery (Univ. of Cambridge).

Noot voor de pers:.

De academische zitting heeft plaats in de Aula Rector Dhanis, Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, Kleine Kauwenberg 12-16, 2000 Antwerpen, op vrijdag 28 mei om 10.00 uur.

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl

De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/