Ingezonden persbericht


Beveiligingswedstrijd 'Gatekeepertest' groot succes

Eric Meijer wint beveiligingswedstrijd Microsoft Nederland

Schiphol-Rijk, 26 mei 2004 - De beveiligingswedstrijd 'Gatekeepertest', die van 10 tot en met 21 mei j.l. werd gespeeld, is een groot succes geworden. Ruim 6000 spelers hebben meegedaan aan deze online wedstrijd, waarin zij hun kennis op het gebied van ICT-beveiliging konden testen. De winnaar is Eric Meijer met 4.680 punten. De winnaar ontvangt hiervoor - naast eer en roem - de hoofdprijs: een nieuwe HP Compaq Tablet PC tc1100. Daarnaast hebben de tien beste deelnemers een exemplaar van de Security Encyclopedia van Microsoft Press gewonnen.

Dit was het tweede achtereenvolgende jaar dat Microsoft de Gatekeepertest organiseerde. Met deze wedstrijd hoopt Microsoft het bewustzijn op het gebied ICT-beveiliging te vergroten. Zo biedt de site www.microsoft.nl/technet/security, waar Gatekeeper draaide, een uitgebreide database met informatie over dit onderwerp, uiteenlopend van eenvoudige tot zeer technische kwesties. Deelnemers konden zich tevens voorbereiden aan de hand van informatieve webcasts en een aantal vragen van de wedstrijd van het vorige jaar.

De deelnemers aan de Gatekeepertest kregen iedere dag van de wedstrijd een serie meerkeuzevragen om te beantwoorden, die telkens moeilijker werden. De laatste vraag was een open vraag. Enkele voorbeelden van de gestelde vragen zijn:

* In welk opzicht is een elektronische handtekening veiliger dan een traditionele handtekening? Een elektronische handtekening beschermt het document tegen wijzigen; * Wat is een 'Honey Pot'?
Een opzettelijk gemakkelijk te kraken computer op het netwerk, om hackeractiviteiten te kunnen waarnemen; * Als je altijd alle beschikbare patches installeert, heb je dan nog een firewall nodig? Ja, want een firewall controleert meer dan de vulnerabilities die door de beschikbare security patches worden verholpen.

De Gatekeepertest was in meerdere opzichten een succes. Niet alleen nam een groot aantal mensen deel aan de wedstrijd, ook werd een breed publiek bereikt en geïnformeerd over het beveiligen van computers en netwerken. Zo zijn de verschillende webcasts ruim 8000 maal bekeken. Gezien het succes van zowel vorig jaar als dit jaar is Microsoft Nederland van plan om de Gatekeepertest snel te herhalen.

Beveiliging van de site
Uiteraard moest een website met een wedstrijd over computerbeveiliging zelf ook optimaal beveiligd zijn. Daartoe is gebruik gemaakt van Microsoft .NET Framework, ASP.NET, Web services, C++ technologie en encryptietechnieken. Daarnaast zijn er drie zeer betrouwbare Microsoft producten ingezet: Microsoft Windows Server 2003, Microsoft Internet Information Server 6.0 (IIS) en Microsoft SQL Server 2000. Meer informatie hierover is te vinden op: www.microsoft.nl/technet/security.

Het wereldwijde Trustworthy Computing initiatief van Microsoft is gefundeerd op thema's zoals betrouwbaarheid, beveiliging, privacy en zakelijke integriteit. De Gatekeepertest ligt in het directe verlengde van dit beveiligingsbeleid. Meer informatie over het Trustworthy Computing initiatief is te vinden op www.microsoft.com/mscorp/twc.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een vooraanstaand leverancier op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.