VVD



Nieuws

26 mei 2004 - 'Ontwikkelingsbeleid is toe aan een
fundamentele herbezinning'

In de Tweede Kamer worden morgen - 27 mei 2004 - de uitkomsten besproken van de ministeriële bijeenkomst van het Ontwikkelingscomité van de OESO (DAC) zoals gehouden op 15 en 16 april in Parijs. In de slotverklaring worden op basis van eerder gemaakte afspraken intenties voor de toekomst uitgesproken zonder concrete resultaten daaraan te verbinden. De slotverklaring is meer van hetzelfde en geeft aan dat het huidige ontwikkelingssamenwerkingbeleid onvoldoende oplossingen biedt voor armoedebestrijding. De VVD wil daarom van de minister weten hoe zij aankijkt tegen de doelmatigheid van de tot op heden besteedde ontwikkelingsgelden en welke nieuwe accenten zij voor ogen heeft.

De VVD heeft weinig vertrouwen in het behalen van de Millennium Development Doelstellingen ter vermindering van de armoede in 2015. ,,Zolang de andere rijke landen ontwikkelingssamenwerking (OS) niet serieus nemen is het dweilen met de kraan open'', zegt VVD-woordvoerder Zsolt Szabo. ,,Het gegeven dat Nederland in feite de OS-activiteiten van de andere rijke landen bekostigt is en blijft niet uit te leggen aan de Nederlandse belastingbetaler en ik roep dan ook de andere partijen in de Kamer op de ogen te openen en mee te denken over hoe dit probleem kan worden opgelost'', zegt Zsolt Szabo.

Al meer dan 50 jaar werken ontelbare organisaties gegroepeerd in duizenden internationale partnerschappen aan ontwikkelingssamenwerking. Het resultaat is bedroevend. Duizenden mensen houden elkaar aan het werk in deze ontwikkelingsindustrie en slagen er niet in om diegene om wie het zou moeten gaan aan het werk te krijgen en een beter bestaan te geven. Verkeerde keuzes en prioriteiten hebben ertoe geleid dat honderden miljarden aan euro's praktisch niets hebben opgeleverd. Vanzelfsprekend zullen alle accountants die de jaarverslagen hebben onderzocht melden dat grosso modo de uitgaven boekhoudkundig bezien rechtmatig zijn geweest maar doelmatig waren ze zeker niet. ,,Vandaar dat we de minister daarover gaan bevragen'', stelt Zsolt Szabo. ,,Kijk naar Afrika, dit continent staat voor een groot deel in brand''. Ecologische rampen vinden dagelijks plaats, oorlogen worden onophoudelijk gevoerd, mensen worden massaal onderdrukt, corruptie is onderdeel van de economische bedrijfsvoering, de Afrikaanse Unie berekende de corruptie op 150 miljard dollar per jaar. ,,En wat doet de internationale gemeenschap? Die gaat vrolijk verder met OS beleid dat zich tot op heden niet heeft kunnen bewijzen. De inzet van de minister betreffende Soedan was dapper maar de oorlog in het westelijke Darfur geeft aan dat we ons beter op die landen in Afrika kunnen richten waar economische ontwikkeling werkelijk een reële kans van slagen heeft.''

De VVD wil dat de minister samen met de VVD gaat werken aan een nieuw OS beleid, met andere accenten, meer durf, met als doel het bereiken van echte duurzame resultaten en op een wijze die ontwikkelingslanden in staat stelt zelf hun broek op te houden.

,,De Slotverklaring van Parijs heb ik op één nuttig bijzinnetje kunnen betrappen die verder helaas niet werd uitgewerkt, namelijk 'trade is the key' laat dat de inzet zijn voor het nieuwe OS beleid. Een beleid met nieuwe doelstellingen, nieuwe accenten en een nieuwe efficiënte organisatie'', concludeert Zsolt Szabo.